Părinții români plecați în străinătate vor avea mai multe obligații de îndeplinit începând cu 2018

- Conținut sponsorizat -

Atunci când decid să plece la muncă în străinătate, fără a-şi lua copiii cu ei, părinţii sunt obligaţi să anunțe autorităţile şi să desemneze o persoană care să aibă grijă de aceştia, potrivit legislaţiei în vigoare. În caz cotrar, părinţii riscă să fie amendaţi cu o sumă de până la 1.000 de lei, informează avocatnet.ro

Obligaţiile pe care le au faţă de proprii lor copii părinţii care pleacă la muncă în străinătate, sunt incluse în Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

Părinţii care decid să plece peste graniţă pentru a câştiga bani trebuie să notifice această intenţie, cu cel puţin 40 de zile înainte de a părăsi ţara, reprezentanţilor serviciului public de asistenţă socială din raza domiciliului.

Prin intermediul notificării, părinţii trebuie să desemneze o persoană care să se ocupe de întreţinerea copilului în lipsa lor, iar confirmarea acesteia se face de către instanţa de tutelă. Concret, persoana respectivă care va avea grijă de copil, trebuie să facă parte din familia extinsă, să aibă cel puţin 18 ani şi să fie capabilă de creşterea şi îngrijirea unui copil.

Începând din 2018 părinții plecați în străinătate vor fi obligați să desemneze o persoană responsabilă cu însoțirea copilului la vaccinare.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Noua obligație va fi impusă odată ce Proiectului de lege privind organizarea și finanțarea activității de vaccinare a populației în România va intra în vigoare.

Așadar, faptul că părinții sunt plecați în străinătate nu îi va scuti de obligațiile pe care le vor avea cu privire la prezentarea copilului pentru vaccinare. Potrivit proiectului, părinții vor fi obligați să „asigure prezentarea copilului la medicul de familiei pentru realizarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei în cazul vaccinărilor obligatorii”. Pentru neîndeplinirea acestei obligații, părinții vor putea fi sancționați cu amenzi de la 1.000 la 2.500 de lei, de la a doua abatere încolo.