Potrivit legislației din Italia, pentru a putea beneficia de pensia pentru limita de vârstă este necesar ca lucrătorul să fi împlinit vârsta de pensionare și să fi realizat un stagiu minim de cotizare de 20 de ani. În anul 2021, vârsta de pensionare este de 67 de ani.
Pensia anticipată este recunoscută lucrătorilor cu un stagiu minim de cotizare de 42 de ani şi 10 luni (în cazul bărbaţilor) şi 41 de ani şi 10 luni (în cazul femeilor), dintre care 35 de ani trebuie să reprezinte muncă efectivă.
De asemenea, persoanele care, în perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2019 și 31 decembrie 2021, au cel puțin de 62 de ani și un stagiu cotizare de cel puțin 38 de ani se pot pensiona anticipat („cota 100”), dintre care 35 de ani trebuie să reprezinte muncă efectivă.
Totodată, pe parcursul anului 2021, se pot pensiona anticipat femeile, prin „opzione donna” dacă îndeplinesc până la 31.12.2020 următoarele condiții: stagiu de cotizare de cel puțin 35 de ani de muncă efectivă și vârsta: 58 de ani/lucrătoare salariate sau 59 de ani/lucrătoare autonome).
Pe lângă condițiile legate de vârsta de pensionare și perioada de asigurare, pentru tipurile de pensie prezentate mai sus este necesară și încetarea activității de salariat.
Cetățenii români care au lucrat atât în Italia, cât și în România
Dacă ați lucrat legal, atât în Italia, cât și în România sau în alt stat membru al UE, vi se aplică prevederile Regulamentelor europene, cu privire la coordonarea sistemelor de securitate socială pentru persoanele angajate, lucrătorii independenți și membrii familiilor acestora care se deplasează în Comunitatea Europeană.
Asta înseamnă că puteți solicita acordarea drepturilor de pensie potrivit legislației în vigoare în fiecare stat în care ați lucrat, la momentul îndeplinirii condițiilor de pensionare. Nu este necesar să îndepliniți simultan condițiile privind deschiderea drepturilor de pensie în toate statele UE în care ați lucrat, deoarece fiecare țară emite decizia de pensionare în baza prevederilor propriei legislații naționale.
Dacă perioada în care ați fost asigurat într-un stat membru al Uniunii Europene, nu este suficient de lungă pentru a putea beneficia de o pensie în statul respectiv, vor fi luate în calcul toate perioadele de asigurare realizate în celelalte state membre ale UE în care ați lucrat. Astfel, puteți beneficia de totalizarea perioadelor de cotizare la sistemele publice de pensii din țările în care ați lucrat.
Drepturile de pensie comunitară sunt calculate proporțional cu perioadele de asigurare realizate în fiecare stat membru implicat, cu respectarea principiului pro rata temporis. Perioadele care se suprapun, nu se totalizează.
Totul despre condițiile și procedura de pensionare aici: http://roma.mae.ro/sites/roma.mae.ro/files/brosura_dreptul_la_pensie_21042021.pdf?fbclid=IwAR2d2_i4QY4U6Do2nOQvhYTMre8AFXTPY43jFlXw1etZkGx4mq0fjinCa6U