Guvernul italian a prelungit interzicerea concedierilor și a modificat condițiile pentru șomaj pe timp de pandemie

- Conținut sponsorizat -

Guvernul condus de Mario Draghi a aprobat vineri, 19 martie 2021, decretul „Sostegni” prin care alocă 32 de miliarde de euro pentru refacerea economiei italiene și pentru a ajuta angajatorii și lucrătorii din Italia să depășească criza provocată de pandemia COVID-19. Printre măsurile aprobate se numără și prelungirea interdicției pentru firme de a concedia lucrătorii și modificarea condițiilor de obținere a șomajului NASPI.

Concedierile sunt interzise până la sfârșitul lunii iunie

Interzicerea concedierilor individuale și colective se prelungește pentru toți angajatorii până la data de 30 iunie, informează ziarul Corriere della Sera. În plus, există o nouă interdicție de disponibilizare care va dura până la data de 31 octombrie pentru firmele care beneficiază de ajutorul pentru șomaj tehnic, acestea primind subvenția în cauză până la 31 decembrie. Excepție de la această obligație fac doar firmele care își încetează definitiv activitatea.

Condițiile de obținere a șomajului NASPI modificate până la 31 decembrie 2021

Indemnizația de șomaj din Italia denumită „NASPI” va putea fi obținută, până la sfârșitul acestui an, de toți lucrătorii care și-au pierdut locul de muncă, chiar dacă nu au minim 30 de zile de contribuții plătite în cele 12 luni anterioare intrării în șomaj. Conform calculelor făcute de guvern, ar fi vorba de circa 139 000 de persoane care vor putea beneficia de șomaj în aceste condiții. Rămâne însă condiția obligatorie ca beneficiarul să fi lucrat cel puțin 13 săptămânii în ultimii patru ani. Pentru informații complete cu privire la această măsură, vă sfătuim să contactați un birou CAF din zona dumneavoastră.

Ajutor pentru firmele care trimit angajații în șomaj tehnic

În ceea ce privește șomajul tehnic (Cassa Integrazione Guadagni sau CIG denumit în Italia), Decretul Sostegni prevede posibilitatea ca firmele să poată solicita acest ajutor financiar pentru angajați timp de 13 săptămâni, de la 1 aprilie la 30 iunie 2021. Pe de altă parte, se va acorda ajutor pentru șomajul tehnic timp de maximum 28 de săptămâni, între 1 aprilie și 31 decembrie 2021, pentru lucrătorii care nu sunt protejați de măsurile obișnuite, dar care beneficiază de Fondul de Integrare Salarial (Fondo d’Integrazione Salariale – FIS) sau șomaj tehnic în derogare (Cassa Integrazione Guadagni in Deroga).

Venitul de Cetățenie și Venitul de Urgență

Pentru fondul pentru Venitul de Cetățenie (Reddito di Cittadinanza) guvernul a alocat în acest an un miliard de euro, având în vedere faptul că suma medie pentru plățile lunare în 2020 a fost cu 38% mai mare decât în 2019.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Decretul prevede, de asemenea, plata timp de trei luni a Venitului de Urgență (Reddito di Emergenza) pentru familiile aflate într-o situație economică dificilă, cu aceleași reguli prevăzute de Decretul Rilancio, dar cu un prag de venit crescut pentru familiile care locuiesc în chirie. Sumele lunare care vor fi primite de aceste familii pornesc de la 400 de euro și vor ajunge la maxim 800, în funcție de numări de membri ai familiei.

Resurse pentru școli și asistență psihologică pentru elevi și profesori

Decretul Sostegni alocă în acest an 150 de milioane de euro pentru sistemul școlar, bani care vor putea fi folosiți pentru achiziționarea de produse de igienă, dar și pentru asistența pedagogică și psihologică a elevilor și profesorilor. Fondurile trebuie folosite și pentru includerea elevilor cu dizabilități, și pentru servicii medicale și de sănătate în sprijinul școlilor: de la teste de diagnostic opționale până la urmărirea contactelor persoanelor infectate.

Guvernul italian alocă, de asemenea, alte 150 de milioane pentru recuperarea abilităților și a sociabilității studenților chiar și pe timpul verii. Pentru finalizarea activităților de susținere a predării digitale în regiunile sudice (inclusiv achiziționarea de dispozitive) sunt alocate încă 35 de milioane, în timp ce pentru cercetare și învățământ la distanță pentru studenții universitari au fost alocate 78,5 milioane de euro.