Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat duminică, 14 martie, actualizarea listei ţărilor cu risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei persoanelor care sosesc în România din acestea. Italia se află în continuare pe listă alături de Spania, Austria, Marea Britanie, Franța și altele.
Persoanele care intră în România din aceste state trebuie să prezinte certificatul unui test RT-PCR negativ la SARS-CoV-2, făcut cu cel mult 72 de ore înaintea sosirii în țară și vor fi supuse măsurii carantinei timp de 10 zile. Rezultatul negativ al testului RT-PCR poate fi prezentat și în formă electronică, în limba oficială a statului respectiv și în limba engleză, și va conține inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care a fost efectuat testul.
Persoanele care nu au testul:
În cazul în care nu se prezintă la intrarea în tară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR la SARS-CoV-2, se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.
Testul PCR negativ rămâne obligatoriu de prezentat la îmbarcarea în avion sau autocar:
Operatorii economici care efectuează transport internațional, aerian și rutier de persoane, prin curse regulate sau neregulate către România din zonele cu risc epidemiologic ridicat, au obligația să interzică îmbarcarea în mijlocul de transport a persoanelor care nu prezintă un document care să ateste:
a) rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau,
b) efectuarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv celei de a 2-a doze și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea acesteia până la data îmbarcării sau,
c) faptul că au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare îmbarcării și că au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data îmbarcării.
Testul PCR nu este obligatoriu pentru cei care au efectuat vaccinul, inclusiv rapelul, copiii sub trei ani sau persoanele care au avut COVID.
Lista țărilor din zona galbenă actualizată la data de 14 martie 2021, cuprinde:
Cehia, Estonia, San Marino, Muntenegru, Malta, Serbia, Iordania, Ungaria, Seychelles, Liban, Israel, Slovacia, Suedia, Slovenia, Bahrain, Bonaire, Saint Eustatius și Saba, Palestina, Andorra, Monaco, Letonia, Republica Moldova, Albania, Franța, Italia, Polonia, Aruba, Cipru, Brazilia, Luxemburg, Saint Lucia, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Insulele Turks și Caicos, Macedonia de Nord, Maldive, Kosovo, Puerto Rico, Olanda, Isle of Man, Bulgaria, Austria, Uruguay, Liechtenstein, Lituania, Chile, Bosnia și Herzegovina, Belgia, Peru, Marea Britanie, Africa de Sud, Spania.