Curier român din Italia primește doar 22 de euro despăgubire de la INAIL pentru un accident de muncă

- Conținut sponsorizat -

Adrian George Stoican, un român în vârstă de 30 de ani din Italia, a primit 22 de euro despăgubire din partea INAIL (Institutul Național de Asigurări pentru Accidentele de Muncă), în urma unui accident de muncă petrecut în urmă cu circa două luni. Conaționalul nostru este rezident în Milano și, la data accidentului, lucra pe post de curier pentru Deliveroo, o firmă care se ocupă cu livrarea de mâncare la domiciliu. 

Conform Il Giorno, în acea zi de decembrie, când orașul era sub zăpadă, Adrian primise o comandă și, în timp ce se deplasa spre destinație, prin zona Porta Romana, roata bicicletei pe care circula s-a blocat în linia de tramvai provocându-i astfel o căzătură. În urma accidentului s-a ales cu glezna dislocată și incapacitate de muncă pentru o săptămână, iar durerile le simte chiar și acum. Pe 3 martie a.c., INAIL i-a virat conaționalului nostru în contul bancar suma de 22 de euro, după mai mult de două luni de la accident.

„Inail mi-a virat suma echivalentă unei zile de muncă, calculată ca 60% din 46 de euro. Restul ar trebui plătit de angajator, care până acum nu a plătit și nici n-am mai dat de el. Ar mai trebui să iau 100 de euro și voi lupta în continuare pentru a-i obține, deoarece e dreptul meu. Noi, curierii, când greșim ceva, suntem obligați să plătim”, declară conaționalul nostru. Din 2018 Adrian a încercat toate multinaționalele din domeniul food delivery până a ajuns să lucreze pentru Deliveroo. Este unul printre primii livratori din Milano care s-a adresat sindicatului NidiL-CGIL (sindicat care se ocupă de lucrătorii din domeniile atipice).

„Am o fetiță de crescut și cu livrările nu reușeam să aduc acasă un salariu suficient pentru a trăi. Acum caut de muncă pe șantier”, mai declară românul. Compensarea din partea INAIL este, totuși, o victorie recentă a curierilor care livrează mâncare, aceștia nefiind protejați în niciun fel până acum. Un pas înainte, care deocamdată înseamnă doar niște compensări derizorii.

„Firmele din domeniu refuză să plătească cotele lor în caz de accidente, pentru că nu-i consideră pe curieri ca fiind angajații lor. În consecință, nu vor să fie considerați angajatori. Noi ne vom lupta pentru un contract de muncă, unul care să garanteze drepturi și protecție”, explică Francesco Melis din cadrul NIdiL CGIL.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI
- Mai multe după publicitate -