Cooperativa care furnizează angajați pentru colosul italian Mondo Convenienza, se apără în legătură cu acuzațiile de rasism și exploatare aduse de unii foști angajați. Astfel, reprezentanții Tsl Service Coop susțin că nu este vorba de rasism în cazul angajaților români, ci dimpotrivă, sunt conaționali de-ai noștri care dețin funcții importante în conducere. Despre acuzațiile de exploatare spun că nu știu nimic, deoarece ei nu supraveghează angajații dacă iau pauză da masă sau nu, în timpul orarului de lucru.
La Reppublica informează că societatea furnizoare de angajați pentru Mondo Convenienza, în urma plângerilor penale și cauzelor civile în care foști muncitori reclamau că și-au rupt spatele transportând și montând mobilă fără pauze, de la 6:00 dimineața și până la ora 22:00, se apără exprimându-și propriul punct de vedere:
„Reprezentanții Tsl Service Coop, cât și personalul său, au rămas stupefiați și profund indignați de acuzațiile apărute în presă în aceste zile și de denunțurile nejustificate ale câtorva foști angajați, care ridică semne de întrebare și aruncă o umbră de neîncredere asupra angajatorului, a corectitudinii acestuia”, explică Tsl referindu-se la acuzațiile ce i se aduc și la procesul în care s-a trezit chemată în cauză, împreună cu Mondo Convenienza.
Conducerea Tsl mai declară că niciodată nu a fost vorba de rasism în cadrul cooperativei respective: „În Tsl Torinese, responsabilul, vice responsabilul și 11 supervizori sunt de naționalitate română. Așadar, acuzația de discriminare rasială este nefondată, chiar ridicolă.”
Pe 25 februarie a.c., a fost audiența în fața judecătorului instanței pentru muncă, iar acum sunt în curs tratative între avocatul Riccardo Fuso (din partea cooperativei) și avocatul angajaților care reclamă exploatările, Caterina Biafora.
Obiectul cauzei este în primul rând organizarea muncii, pe care angajații o consideră „de neacceptat”, iar în plângerea penală ei pomenesc și de unele fraze rasiste care le-au fost adresate de superiorii italieni. Replica cooperativei este: „De asemenea, rezultatul unei intenții ascunse, este afirmația că lucrătorii nu se bucură de concedii de odihnă sau învoiri și că nu pot face pauze în timpul zilei, nici măcar pentru prânz. Având în vedere că aceștia lucrează pe teren, nu există un control asupra acestui aspect.” Ipoteza companiei este că deși lucrătorii pleacă de dimineața și ajung seara înapoi, aceștia nu pot fi supravegheați dacă fac pauză pentru a mânca un sandwich sau nu în timpul zilei.
„Niciun angajat nu a fost amenințat vreodată cu concedierea, mutarea sau alte motive pe care aceștia le mai reclamă, dovadă fiind că nu există proceduri în acest sens. În final, ținem să subliniem faptul că firma noastră oferă o remunerare justă pentru un loc de muncă care este dificil și necesită o calificare, care se desfășoară cu rigurozitatea respectării orarelor de muncă și cu respectarea normelor de siguranță. Pentru noi este foarte importantă asigurarea satisfacției clienților, fapt pentru care selectăm cu mare atenție personalul și îl formăm prin programe de calitate. Așadar, cum am specificat, este foarte importantă asigurarea unei corecte remunerații și posibilitatea creșterii profesionale în rândurile angajaților noștri”, a mai adăugat Tsl.
Alți zece foști angajați au început demersurile pentru o cauză civilă împotriva TSL Service, susținuți de avocatul Vincenzo Longhitano. Și în acest caz Tsl Coop Service răspunde: „În afara încrederii continuității serviciilor, ne așteptăm la o decizie rapidă asupra situației apărute din cauza acuzațiilor nefondate apărute în presă, ce au rezultat într-o daună de imagine pentru unul din cei mai mari clienți ai noștri, Mondo Convenienza. În cauză, beneficiarul serviciilor a cerut în mod justificat un răspuns asupra celor întâmplate, iar noi suntem pregătiți să răspundem prompt, pentru a nu risca viitorul angajaților noștri și contractul nostru de colaborare.”
Mai mulți lucrători, printre care și români, s-au plâns că transportau și asamblau mobilier în schimburi istovitoare și epuizante, nu aveau pauză de prânz și uneori nici măcar o zi liberă pe săptămână, iar dacă își cereau drepturile erau amenințați cu concedierea. Este situația descrisă de foști muncitori care au lucrat în numele Mondo Convenienza, marea fabrică de mobilă din Settimo Torinese. Unii dintre ei au intentat deja un proces civil, pentru a obține dreptate în fața justiției. Toți descriu o situație care prezintă probleme cunoscute deja și în alte puncte de vânzare din Italia, atât de multe încât a fost creat și un grup pe Facebook, numit „Mondo Sofferenza”, unde lucrătorii se plâng de condițiile grele de muncă la care sunt supuși.
În mod oficial ei au fost angajați de Tsl Service Coop, o companie tip cooperativă, care se ocupă cu transportul, livrarea și asamblarea mobilierului.