INPS: dacă închidem frontierele nu vom mai fi în măsură să plătim pensiile. Criza migrației din Italia

- Conținut sponsorizat -

Comisia Europeană a propus marți, 4 iulie, un plan de acțiune pentru a susține Italia copleșită de sosirile masive ale migranților pe coastele sale din direcția Libiei, informează agențiile AFP și EFE. 

Planul prevede noi ajutoare financiare care se doresc a veni în sprijinul autorităților italiene și libiene pentru a putea controla situația, precum și sprijinirea Italiei în elaborarea unui cod de conduită pentru ONG-urile care desfășoară operațiuni de căutare și salvare pe Marea Mediterană.

Criza socială a Italiei în fața valurilor masive de migranți și ferma luare de poziție a liderilor săi din ultimele zile care amenințau cu închiderea porturilor dacă nu vor primi un ajutor concret de la Uniunea Europeană, au generat reacții și comentarii diverse în rândurile politicienilor, a reprezentanților de mari instituții și a opiniei publice italiene.

Ministrul de Interne italian, Marco Minniti se declară proeuropean, dar susţine că ambarcaţiunile cu migranţi trebuie să se îndrepte şi spre alte porturi din ţările UE:

„Dacă singurele porturi spre care sunt îndreptați refugiații sunt porturile italiene, așa nu merge. Acesta este miezul problemei”, a spus el.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Aş fi mândru dacă, măcar un vas, în loc să vină în Italia s-ar îndrepta spre alt port din Europa. Asta nu ar rezolva problema Italiei dar ar fi un semnal uriaş de sprijin”, a declarat Minniti.

Președintele INPS, Tito Boeri, avertiza marți, 4 iulie, că prin închiderea frontierelor imigranților „se riscă distrugerea sistemului nostru de protecție socială”:

„Lucrătorii care sosesc în Italia sunt în general tineri, proporția celor sub 25 de ani a crescut de la 27,5% în 1996 la 35% în 2015, și, prin urmare, Italia a obținut 150.000 de contribuabili anual care reprezintă un echilibru luând în considerare declinul nașterilor din ultimii ani în Italia.”

Într-un raport anual al INPS se arată că fără lucrătorii străini în următorii 22 de ani statul italian ar avea 35 de miliarde de euro mai puține cheltuieli dar, de asemenea, 73 de miliarde de euro în mai puțin la venituri.

Papa Francisc, transmitea din Vatican un mesaj ieri, 4 iulie, agenției de presă ANSA:

- Continuarea după publicitate -

„Mă alătur instituțiilor, asociațiilor și persoanelor fizice care, cu afecțiune și înțelepciune încearcă să ajute la rezolvarea fenomenului complex al migrației cu măsuri de sprijin adecvate care sunt o mărturie despre valorile umane și creștine ce stau la baza civilizației europene“. Papa Francisc a declarat că soluția este integrarea imigranților în condițiile legi și a făcut apel la dialog între culturi și la fraternitate între popoare.

Matteo Salvini afirma vorbind la Radio Cusano Campus:

„Sunt trei ani de când spun că trebuie să cerem ajutor Europei. Italia contribue în fiecare an la UE cu 8 miliarde euro. Ar trebui să se oprească mai întâi finanțarea Uniunii Europene, căruia nu îi pasă de noi. Și apoi închise granițele (…).

Opinia publică italiană răspunde prin comentarii pe web, comentarii din care reiese o atitudine nu tocmai favorabilă migrației cu care se confruntă țara în această perioadă:

- Continuarea după publicitate -

„Astăzi Tito Boeri, a declarat că blocarea porturilor ar fi un dezastru pentru Italia și pentru INPS care nu ar mai avea bani pentru generațiile viitoare,eu zic că ne cred idioți! Imigranții nu au cerințele necesare pentru a găsi de lucru, nu respectă legile, chiar cred că avem nevoie de acești oameni pentru a crește calitatea vieții noastre? Oare ne cred atât de imbecili?” comenta un utilizator cu privire la declarațiile președintelui INPS.

O altă persoană își manifesta dezacordul și scepticismul la aceleași declarații – „Din păcate, problema este că vor primi și pensia socială fără să fi lucrat o singură zi măcar! Halal ajutor pentru INPS!”

„Nu știu dacă vă dați seama dar încet, încet, ne îndreptăm către un război civil” scria un utilizator mai pesimist.

Sunt și persoane care laudă inițiativa fermă a guvernului italian de a cere ajutorul Uniunii Europene: „Corectă și binevenită intervenția guvernului italian. Europa nu ne poate întoarce spatele!”

- Continuarea după publicitate -

În opinia altora, acțiunea guvernului italian face parte dintr-un complot: „Nu vă amăgiți degeaba, politicienii și-au dat seama că pierd din electorat, au înțeles că populația este contrarie primirii acestor migranți și vor doar să câștige ceva voturi prin acțiunea asta. Nu o fac pentru că vor binele Italiei și al italienilor, asta cu siguranță!”

Planul de ajutor pentru Italia prezentat în Parlamentul European la Strasbourg, prevede o și mai mare consolidare a capacităților autorităților libiene, printr-un proiect de 46 de milioane de euro elaborat împreună cu Italia și creșterea ajutorului acordat Italiei „printr-o anvelopă suplimentară în valoare de 35 milioane de euro, gata să fie mobilizată imediat.”

La rândul ei, Italia a cerut executivului comunitar elaborarea unui „cod de conduită” pentru a se putea coordona cu ONG-urile ale căror nave recuperează migranți pe mare și îi transportă apoi către Italia. Aceste ONG-uri sunt acuzate că prin operațiunile lor încurajează migranții să pornească spre Europa și chiar că ar colabora cu traficanții.

Peste 83.000 de migranţi au fost salvaţi de la începutul acestui an în timp ce încercau să traverseze Marea Mediterană şi au debarcat în porturile Italiei, potrivit Naţiunilor Unite.

De asemenea, alți 2.160 de migranţi s-au înecat de la începutul anului în timp ce încercau să traverseze ruta Libia-Italia.