În ce țară a Europei se trăiește cel mai mult și care sunt statele cu cel mai ridicat nivel de trai

- Conținut sponsorizat -

Ţările europene au realizat progrese semnificative în domeniul sănătăţii populaţiei, însă există în continuare mari decalaje în ceea ce priveşte starea de sănătate, atât între ţări, cât şi în interiorul acestora, se arată într-un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi al Comisiei Europene.

Speranţa de viaţă la naştere în statele membre ale Uniunii Europene a crescut din 1990 cu mai mult de cinci ani în medie.

Țările cu cea mai ridicată speranţă de viaţă din Europa

Spania, Italia şi Franţa iar cu cea mai scăzută speranţă de viaţă sunt Lituania, Letonia, Bulgaria şi România.

În Spania, speranţa de viaţă este de 82,5 ani, în Italia, de 82,4 ani, şi în Franţa, de 82,2 ani, în timp ce România se află de poziţia 24 în UE, cu o speranţă de viaţă de 74,5 ani. Speranţa de viaţă în ceea ce priveşte femeile este de 78,1 ani, iar la bărbaţi – de 71 de ani.

Longevitatea popoarelor latine i-a intrigat pe savanți încă de la jumătatea secolului trecut, când studiile privind factorii care contribuie la o speranță de viață ridicată au început sa ia amploare. Au apărut, de-a lungul timpului, mai multe teorii care ofereau explicații privind speranța de viață mai mare a spaniolilor, italienilor și a francezilor.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În centrul atentiei s-a aflat dieta mediteraneană care pune la loc de cinste uleiul extra-virgin de măsline și salatele ușoare, obiceiul siestei și, nu în ultimul rând, consumul moderat, dar regulat de vin.

Dietei mediteraneene i se atribuie o sumedenie de beneficii, printre care și acela de a micșora riscul apariției multor boli.

Antioxidanții care se găsesc în măsline și vin roșu – care întotdeauna se află pe masa unui italian, de exemplu, – îmbunătațesc valorile colesterolului, previn formarea cheagurilor de sânge și țin departe bolile de inimă, conform nenumăratelor studii realizate până în prezent.

În plus, în timp ce alte neamuri țin pe masă doar sarea, italienii se folosec din plin de busuioc, oregano și usturoi pentru a-și condimenta mâncarea. Acest obicei îi ferește de hipertensiune și de atac cerebral.

Topul țărilor europene cu cel mai ridicat nivel de trai

Când vorbim despre un nivel de trai excelent, aducem în discuţie, în principal, veniturile şi costurile de trai, specifică doctorul economist Andrew Chamberlain, reprezentat al companiei Glassdoor, care a realizat clasamentul țărilor cu nivelul de trai cel mai ridicat din Europa.

- Continuarea după publicitate -

1. Elveţia

Elveţienii câştigă mult şi, în plus, îşi permit să îşi cheltuie banii pe lucruri scumpe, fără teama că vor rămâne fără economii.

2. Danemarca

În ciuda faptului că în Danemarca salariile sunt medii, costurile de trai sunt mult mai mici decât în alte ţări din Europa, ceea ce înseamnă că aceştia rămân cu mulţi bani pentru „puşculiţă”.

- Continuarea după publicitate -

3. Germania

În mod interesant, Germania se situează pe locul al treilea, în ciuda faptului că salariile medii ale nemţilor sunt mai mici decât în cazul altor ţări din clasament. Acastă poziţie se datorează, aşadar, faptului că puterea de cumpărare a persoanelor cu venituri medii este mare în Germania.

4. Suedia

Costurile serviciilor, inclusive cele de transport şi chirie, şi a cumpărăturilor alimentare din Suedia sunt relativ mici în comparaţie cu salariul net mediu.

- Continuarea după publicitate -

5. Olanda

Nivelul de trai în Olanda presupune costuri rezonabile.

6. Finlanda

Finlanda ocupă un loc de mijloc în clasament pentru că, deşi veniturile locuitorilor sunt, în medie, destul de mari, sumele pe care le dau aceştia în schimbul cumpărăturilor, transportului, chiriei, utilităţilor, la restaurante sunt destul de mari. Totuşi, finlandezii rămân cu sume de bani decente chiar şi după toate cheltuielile.

7. Norvegia

Ţările cu costuri de trai ridicate în oraşele majore nu oferă neapărat cele mai ridicate niveluri de trai, cum putem observa în cazul Norvegiei. Chiar dacă veniturile medii ajung până la 61.000 de euro pe ani, multe din câştiguri se duc pe chirie şi mâncare.

- Continuarea după publicitate -

8. Irlanda

Salariile irlandezilor sunt foarte competitive în comparaţie cu veniturile nete ale colegilor săi europeni, stabilite prin paritatea puterii de cumpărare. Sunt, de fapt, aproape la fel de mari ca în Elveţia, însă costurile de trai sunt şi ele mai mari.

9. Austria

Austria a obţinut un scor mediu în diferenţa dintre venit şi costuri de trai.

10. Marea Britanie

Salariul anual mediu ajunge, în Marea Britanie, la aproximativ 41.000 de euro, însă şi costurile de trai sunt foarte mari, motiv pentru care Marea Britanie ocupă locul al zecelea.

Alte ţări cu un nivel de trai excelent incluse în top: 11. Franţa 12. Belgia 13. Spania 14. Italia 15. Portugalia 16. Grecia 17. Estonia