Profesorul Pietro Ichino, jurist, jurnalist și politician italian, a declarat într-un interviu acordat publicației Corriere della Sera că angajatorii au dreptul legal de a concedia angajații care refuză să fie vaccinați împotriva COVID-19.
„Nu numai că se poate, dar în multe situații e chiar obligatoriu”, spune juristul italian.
Potrivit profesorului Ichino, articolul 2087 din Codul Civil obligă angajatorul să adopte toate măsurile necesare, prevăzute de știință și experiență, pentru a garanta siguranța fizică și psihică a persoanelor care lucrează în firma sa. Întrebat de jurnaliștii de la Corriere dacă se referă la faptul că angajatorul poate concedia un angajat în acest context, juristul a răspuns că „nu numai că poate să facă asta, dar trebuie să o facă.”
„Oricine poate refuza vaccinarea; dar dacă acest lucru pune în pericol sănătatea altor persoane, refuzul va constitui un impediment obiectiv pentru continuarea relației de muncă”, a mai adăugat Ichino.
Articolul 32 din constituția italiană prevede, însă, libertatea de a refuza un tratament, iar juristul italian susține că, atât timp cât sănătatea altor persoane nu este pusă în pericol prin refuzarea tratamentului, poate fi invocat acest articol, dar atunci când sunt și alte vieți în joc, această libertate poate fi reprimată.
„Această regulă conține două principii. Mai întâi stabilește aceea de a proteja sănătatea tuturor; apoi asigură libertatea de alegere și refuz al terapiei. Dar atunci când alegerea de a nu avea grijă de sine provoacă un pericol pentru sănătatea celorlalte persoane, protejarea acestora prevalează. Dacă sunt pustnic, sunt perfect liber să nu mă vindec și să nu mă vaccinez. Dacă există riscul să infectez membrii familiei, colegii sau persoanele cu care călătoresc în tren, nu: statul îmi poate interzice acest comportament. Din moment ce există un risc apreciabil de contagiune, angajatorul poate condiționa continuarea relației de muncă prin vaccinare. Și la fel pot proceda (cu clienții lor – n.r.) companiile de transport aerian, proprietarii de restaurante sau de supermarketuri”, a mai spus juristul.