Italia – alarmă privind numărul bolnavilor de SIDA și de alte boli transmise pe cale sexuală

- Conținut sponsorizat -

Păreau să fi fost uitate, aproape dispărute dar s-a dovedit că sunt mai mult decât oricând prezente. In Europa, numărul bolnavilor de SIDA și de alte boli sexuale sunt în creștere, consecință a dezinformării și imprudenței, a actului sexual neprotejat.

Problema este de asemenea prezentă și în Italia, în cazul în care se estimează că numărul infecțiilor cu transmitere sexuală poate fi mai mare de o jumătate de milion pe an.

Ministrul Sănătății, Beatrice Lorenzin: „10 cazuri noi de SIDA înregistrate zilnic”

„Există o subestimare a riscului în ceea ce privește bolile cu transmitere sexuală, deși datele vorbesc de 3.500 de cazuri noi HIV în fiecare an, aproape 10 diagnostice noi pe zi”, a declarat ministrul Sănătății, Beatrice Lorenzin, la conferința de presă pentru a 30-a aniversare a telefonului verde cu informații ISS (Instituto Superiore di Sanità), citată de ansa.it

„În pregătire, a continuat ministrul, avem o campanie socială făcută de bloggeri pentru tineri cu privire la pericolele și prevenirea bolilor cu transmitere sexuală.”

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Președintele Institutului Superior de Sănătate, Walter Ricciardi, a atras atenția asupra creșterii nu numai a numărului îmbolnăvirilor de SIDA în ultimii ani dar și de sifilis, gonoree, veruci genitale, herpes genital si a altor boli cu transmitere sexuală.

„Tinerii se bazează pe faptul că infecțiile pot fi controlate cu medicamente, dar să nu uităm că SIDA este o boală cronică, tratabilă, dar nu curabilă. Există 125.000 de persoane afectate în Italia și care trăiesc cu această boală” a mai adăugat Walter Ricciardi.

SIDA (sindromul imunodeficienței umane dobândite)

Este o afecțiune provocată de virusul imunodeficienței umane, HIV, care atacă și distruge progresiv sistemul imunitar al organismului. Boala se manifestă prin infecții grave care determină pierderea accentuată în greutate, afecțiuni ale creierului și ale sistemului nervos central.

Deși tratamentele pentru SIDA și HIV pot încetini cursul bolii, nu există încă un vaccin sau vindecare.

Căi de transmitere 

- Continuarea după publicitate -

Transmiterea virusului SIDA se face în trei modalități principale:

  • pe cale sexuală (la nivelul mucoaselor genitale, fie că este vorba de spermă, de lichid prostatic sau de secreții vaginale);
  • pe cale sangvină (transfuzia sângelui sau a produselor sangvine contaminate, utilizarea de seringi infectate);
  • pe cale transplacentară (de la mamă seropozitivă la copil, în timpul sarcinii) și în cursul alăptării materne.

Transmiterea sexuală a infecției cu HIV, dar și a celorlalte boli cu transmitere sexuală, poate fi prevenită prin folosirea prezervativelor în cazul situațiilor cu risc (parteneri necunoscuți, întâmplatori). În afară de prezervativ, celelalte contraceptive nu previn bolile cu transmitere sexuală. Testele de laborator au demonstrat că porozitatea latexului nu permite trecerea virușilor. Totuși, eficacitatea prezervativului depinde de utilizarea corectă a acestuia.