O femeie română din Italia a fost pusă în arest la domiciliu fiind acuzată de maltratarea persoanelor vârstnice pe care își luase răspunderea să le îngrijească într-un cămin de bătrâni înființat în mod abuziv. Românca, împreună cu trei colege italience, mai este acuzată de încălcarea legii privind activarea unei structuri de asistență socială fără autorizație, absența contractelor regulate de muncă pentru colaboratori și abuz în administrarea medicamentelor.
Aurelia Dragomir și colaboratoarele sale au intrat în atenția autorităților de control italiene după ce doi oaspeți ai căminului de bătrâni pe care îl administrau la Monteveglio (Emilia-Romagna) au murit în condiții suspecte, în decurs de două săptămâni și alți șapte au fost transferați mai târziu într-o pensiune.
„O casă de culoare portocalie, cu perdele la ferestre și o curte mare cu vedere la dealurile din Valsamoggia. Dar, dincolo de ușă, era iadul!”, scriu cei de la publicația Il Resto del Carlino.
„Le fac tagliatelle cu mâna mea, în fiecare zi”, promitea Aurelia Dragomir rudelor care îi încredințau vârstnicii de care să aibă grijă, plătind o taxă de 1.300 de euro pe lună. În schimb femeia română în vârstă de 56 de ani, împreună cu cele trei colaboratore ale sale, surorile Antonella (63 de ani), Luana (59 de ani) și Natascia (45 de ani) maltratau fizic și umilea bătrânii neputincioși.
Carabinierii care le-au arestat ieri, 16 noiembrie, pe cele patru femei, au descoperit că bătrânii respectivi trăiau de fapt un adevărat coșmar între zidurile căminului „Nino Aurelia” din Monteveglio. Un coșmar produs prin violență fizică și psihologică, prin amenințări și umilințe. Toate documentate cu ajutorul interceptării convorbirilor telefonice și a celor din mediul ambiental, care demonstrau o stare de permanentă frică din partea celor nouă bătrâni cu vârste de peste 80 de ani, care locuiau în structură.
Ancheta a început cu moartea lui Vincenzo Fornasini, în vârstă de 82 de ani, care a avut loc pe 22 ianuarie. Bătrânul a murit de pneumonie, la spitalul din Bazzano. Medicii, la momentul internării, au găsit traume și vânătăi pe corpul pensionarului și i-au anunțat pe carabinierii din Bazzano, deoarece situația era suspectă. În special, bătrânul prezenta traume faciale și urme la încheieturi și glezne, de parcă ar fi fost legat mult timp. Pe lângă acestea, Vincenzo Fornasini nu a mai putut fi salvat și pentru că a fost abandonat bolii de către cele patru „badante”, nefiind dus la timp la spital. Începând cu acest caz ancheta s-a extins, ajungând să fie descoperită o realitate făcută din hărțuire și cruzime, amenințări și bătăi. Ancheta, coordonată de procurorul șef Giuseppe Amato și de procurorul Manuela Cavallo, a trecut apoi în sarcina carabinierilor de la Nas.
Aceștia au reușit să afle în ultimele luni cum Aurelia Dragomir și cele trei colaboratoare ale sale, după moartea lui Fornasini și a altui bătrân pe data de 8 februarie, lăsat și el în agonie pentru ore întregi, și-a continuat activitatea în altă locație, dar cu aceleași modalități ilegale și inumane. Dragomir a renunțat la vila din Monteveglio, la sfârșitul lunii februarie, și i-a transferat pe bătrâni, fără nicio autorizație, la o pensiune din Zocca. Toate acestea, sfidând măsurile și reglementările fiscale și anti-Covid.
În urma rezultatelor anchetei, Aurelia Dragomir și cele trei surori italience au fost declarate ieri în arest la domiciliu în urma undei decizii emise de judecătorul de instrucție Francesca Zavaglia care, descriind persoanele suspecte, evidențiază „cinismul și lipsa lor de umanitate”. Cele patru femei vor apărea în fața unei Curți de judecată acuzate de maltratarea bătrânilor pe care îi aveau în îngrijire, exercitarea abuzivă a profesiei deoarece ar fi administrat sedative persoanelor în vârstă fără prescripție medicală, încălcări a normelor legate de activitatea unei structuri de asistență socială fără autorizație și absența contractelor regulate de muncă pentru colaboratori.