România rurală este încă prea „puţin atractivă financiar” pentru bănci, a afirmat, câteva zile în urmă premierul Sorin Grindeanu, precizând că a venit timpul să existe măcar un bancomat în fiecare sat sau comună din țară, informează Mediafax.
„Ne dorim o Românie în care copiii noştri să dorească să trăiască, iar oamenii de afaceri să investească. Ce avem de făcut?”
„România rurală este încă prea puţin atractivă financiar pentru dumneavoastră şi pot să înţeleg acest lucru, dar poate că a venit timpul, ca, pe lângă biserică, primărie, şcoală şi locul de socializare ca să zic aşa, să existe şi măcar un bancomat în fiecare sat sau comună. Nu vă cer să faceţi pionierat sau voluntariat, vă cer să vă gândiţi la potenţialul uriaş al zonei rurale, care adună în acest moment jumătate din populaţia României şi, cred eu, şi oportunităţi nelimitate”, la declarat, premierul Grindeanu în cadrul unui forum economic organizat de Asociaţia Română a Băncilor.
Potrivit şefului Executivului, plăţile şi tranzacţiile financiare prin intermediul tehnologiei digitale sunt tot mai frecvente.
Bancherii din România spun că investiţiile nu se justifică în condiţiile în care majoritatea clienţilor de la ţară sunt oameni în vârstă, care abia dacă au auzit de existenţa cardului.
În era vitezei, tehnologia ajunge foarte greu la sate, în localitățile mici cu greu găsești un bancomat să retragi bani sau să faci o plată.
Acesta este și motivul pentru care micile magazine de pe ulițele satelor răsfirate nu au nici măcar aparate POS pentru plata cumpărăturilor.
La sfârșitul lunii martie, în România erau peste 16 milioane de carduri, în creștere cu peste 100 de mii față de sfârșitul anului trecut.