Italienii constrânși de coronavirus să muncească în agricultură

- Conținut sponsorizat -

„Invazie de italieni care vor să lucreze în agricultură: este efectul coronavirus”

Acesta este titlul unui articol publicat ieri de ziarul Il Messaggero care subliniază faptul că mulți cetățeni italieni, printre care și mulți tineri sub 35 de ani, vor să lucreze în agricultură în ultimul timp, conform celor relatate în ultimele săptămâni de mai multe asociații din sector. Cu toate acestea, folosirea verbului „a vrea” în acest context este puțin nepotrivită, deoarece până la începutul lunii martie, când Italia a intrat în starea de urgență, această dorință nu exista în rândul italienilor.

Confirmarea că nu este o dorință, ci mai degrabă o constrângere, vine în același articol din partea administratorului agenției de muncă Orienta, Giuseppe Biazzo, care spune:

„Cel mai evident este faptul că această explozie de disponibilitate din partea italienilor coincide cu pandemia de coronavirus și este în contradicție netă cu cele întâmplate în trecutul recent, în care numărul cetățenilor străini era preponderent. De subliniat, de asemenea, că munca în agricultură presupune cunoașterea anumitor aspecte tehnice, nu se improvizează, și în acest sens am dat startul și unor cursuri de formare profesională pentru a facilita cât mai mult orientarea spre agricultură a multor persoane, printre care mulți tineri, pe lângă cursurile pentru siguranță și protejarea sănătății cu un capitol specific dedicat COVID-19.”

Așadar, mai multe persoane, în special tineri sub 35 de ani, care au fost obligate să închidă activitățile pe timpul pandemiei sau care lucrau în restaurante, baruri, parcuri de divertisment, stațiuni balneare, etc., sunt nevoite acum să se orienteze spre sectorul agricol unde cererea este foarte mare în această perioadă.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Pe de altă parte, Il Secolo d’Italia titrează astăzi: „Muncitorii agricoli imigrați vin cu zboruri private, italienii stau acasă”. Articolul relatează cum mai mulți antreprenori italieni din sectorul agriculturii au închiriat avioane private sau au organizat zboruri charter pentru a aduce lucrători din România, Maroc sau alte țări. Printre aceștia se numără și cazul italianului care a plătit un avion privat pentru a aduce în Italia 8 românce la lucrat via.

„Careva ar putea obiecta că m-aș fi putut adresa numeroșilor șomeri prezenți în zonă – răspunde viticultorul- dar nu e atât de ușor. Am încercat, dar cei pe care i-am angajat pentru o probă, după două ore de lucru au plecat, spunând că ‘este o muncă prea obositoare!’”, a spus Martin Foradori Hofstätter, antreprenorul care a închiriat avionul.

Conform celor mai recente date, sectorul agricol din Italia numără în total 1.076.930 de lucrători cu contract de muncă, dintre care 391.500 (36%) sunt cetățeni străini. Dintre lucrătorii străini, 61% sunt extracomunitari, iar restul de 39% sunt cetățeni europeni, majoritatea români. Un raport al asociației Censis – Confcooperative arată de asemenea că mai sunt și 220.000 de lucrători la negru în sectorul agricol, care se adaugă celor de mai sus și care foarte probabil sunt preponderent străini.