Condițiile de intrare în Italia pe timpul stării de urgență

- Conținut sponsorizat -

Guvernul italian a decretat stare de urgență în această țară încă din data de 31 ianuarie 2020, conform anunțului făcut la acea dată de Departamentul de Protecție Civilă, iar această decizie a adus cu sine și foarte multe restricții ulterior. Unele dintre aceste restricții interziceau, de exemplu, ieșirea din locuință fără un motiv întemeiat, altele interziceau circulația între localități sau blocarea zborurilor în și dinspre anumite țări.

La această dată, câteva dintre măsurile impuse inițial au fost eliminate și Italia se pregătește în prezent spre o întoarcere treptată la viața normală, cea de dinaintea pandemiei. Multe restricții însă au rămas active sau au fost modificate. Călătoriile dintr-o localitate în alta sunt permise în anumite condiții acum, dar cele între regiuni sunt în continuare limitate. La fel și condițiile de intrare în Italia dintr-o țară străină sunt limitate în această perioadă, ceea ce înseamnă că dacă doriți să intrați pe teritoriul acestei țări, trebuie să aveți un motiv întemeiat pentru a face asta.

Iată ce condiții trebuie respectate pentru a putea călători în Italia în prezent (în următoarele săptămâni aceste condiții pot fi modificate de Guvernul italian) conform Ministerului Afacerilor Externe din România:

  • Începând cu 28 martie 2020, orice persoană care sosește în Italia trebuie să furnizeze transportatorului o declarație pe proprie răspundere (formular) în care specifică în detaliu motivele călătoriei (legate de sănătate, muncă sau urgență absolută), locul în care va petrece cele 14 zile de autoizolare, mijlocul de transport privat prin care va merge la acea adresă și un număr de telefon la care poate fi contactat în această perioadă (inclusiv un număr de telefon mobil). De asemenea, transportatorii trebuie să măsoare temperatura pasagerilor și să nu permită călătoria celor depistați cu stare febrilă;
  • Persoanele care sosesc din străinătate nu pot folosi mijloacele de transport public, ci doar mijloace private pentru a ajunge la locul de izolare (fie cineva îl așteaptă la aeroport, port sau gară, fie închiriază o mașină sau, dacă este posibil, ia un taxi sau un serviciu de transport privat);
  • Cetățenii care vin din străinătate vor avea obligația de autoizolare la domiciliu chiar și în absența simptomelor. Persoanele care sosesc în Italia pentru motive de muncă au posibilitatea de a amâna începutul autoizolării cu 72 de ore (perioada poate fi prelungită cu alte 48 de ore, pentru motive bine întemeiate), dacă acest lucru este absolut necesar;
  • Toate persoanele care sosesc din străinătate trebuie să comunice sosirea pe teritoriul național Departamentului de Prevenție din cadrul Direcției de Sănătate Publică competentă la nivel local, precum și apariția unor eventuale simptome de Covid-19;
  • Perioada de autoizolare poate fi petrecută și într-un loc diferit de propria locuință, dacă persoana respectivă alege acest lucru. În cazul în care o persoană care sosește în Italia nu are unde să petreacă perioada de autoizolare sau nu poate să se deplaseze la acea adresă (spre exemplu pentru că nu îl poate însoți nimeni sau nu găsește o cameră de hotel care să îl găzduiască), va trebui să efectueze autoizolarea într-o locație stabilită de Protecția Civilă, pe cheltuială proprie;
  • Guvernul italian a prelungit valabilitatea tuturor permiselor de ședere eliberate pentru cetățenii străini din Italia care au perioada de expirare între 31 ianuarie și 15 aprilie, până la data de 15 iunie.

Restricții și decizii luate pe plan intern

Tot de pe site-ul MAE aflăm că, pe plan intern, Italia a impus anumite măsuri care trebuie luate în considerare atunci când dorim să călătorim în această țară:

  • Au fost adoptate măsuri excepționale care limitează circulația persoanelor pe întreg teritoriul Italiei.
  • Guvernul italian a anunțat că, începând cu 4 mai 2020, vor fi reluate unele activități economice (în principal în sectorul manufacturier, construcții, comerț en gros, barurile și restaurantele cu livrare la domiciliu sau în regim take away).
  • Deplasările persoanelor fizice sunt, în continuare, limitate și trebuie justificate în cazul unui control prin completarea declarației pe proprie răspundere.
  • Autoritățile italiene pot efectua controale și solicita completarea unei declarații pe propria răspundere, pentru a atesta motivul deplasării. Modelul declarației pe propria răspundere este disponibil pe site-ul Ministerului italian al Afacerilor Interne.
  • În interiorul regiunii, deplasările trebuie justificate de motive legate de muncă, ce pot fi dovedite, de situații de necesitate sau de motive legate de sănătate. Pot fi efectuate vizite la rude, în interiorul aceleiași regiuni, dacă vizita este justificată de o situație de necesitate. În acest sens, „rudele” la care face referire textul decretului includ: soți, partenerii conviețuitori, partenerii uniunilor civile, persoane care sunt legate printr-o legătură emoțională stabilă, precum și rude până la gradul al șaselea și afini până la gradul al patrulea.
  • Sunt interzise deplasările în afara regiunii, cu excepția motivelor legate de muncă, a cazurilor de urgență absolută sau a unor motive legate de sănătate.
  • Este permisă întoarcerea la propriul domiciliu sau locuință.
  • Autoritățile regionale sau locale pot adopta măsuri mai restrictive. Vă recomandăm să vă informați cu atenție privind măsurile valabile în regiunea în care vă aflați.
  • Este absolut interzisă părăsirea locuinței pentru persoanele care sunt supuse măsurii de carantină. Persoanele care prezintă simptome (infecție respiratorie sau febră peste 37,5ºC) trebuie să rămână la domiciliu, să limiteze contactele sociale și să ia legătura cu medicul de familie.
  • Este interzisă orice formă de adunare între persoane, atât în spații publice cât și private.
  • Va fi permis accesul publicului în parcuri, cu condiția de a nu forma adunări și de a respecta mereu distanța de siguranță de cel puțin 1 metru între persoane. Primarii localităților au posibilitatea de a închide unele zone, în cazul în care nu va fi posibilă asigurarea respectării acestor condiții. Rămân închise spațiile de joacă pentru copii.
  • Este posibilă efectuarea de activități sportive sau motorii în aer liber, cu condiția respectării distanței de siguranță între persoane.
  • Este în continuare suspendată activitatea didactică în sălile de clasă, aceasta desfășurându-se online.
  • Este obligatorie, pe întreg teritoriul național, protejarea căilor respiratorii în spațiile publice închise, inclusiv în mijloacele de transport și în cazurile în care nu se poate menține distanța de siguranță între persoane. Măsura nu se aplică copiilor cu vârste sub 6 ani. În acest sens, se pot utiliza măști de unică folosință, lavabile sau dispozitive artizanale care permit acoperirea nasului și a gurii.
  • Prin Decretul Lege 19/25.03.2020, intrat în vigoare la 26 martie (Gazeta Oficială nr. 79/25.03.2020) au fost aprobate noi dispoziții privind regimul sancțiunilor aplicate pentru încălcarea restricțiilor stabilite pentru limitarea răspândirii COVID-19. Astfel, cu excepția cazului în care fapta nu constituie infracțiune, sunt prevăzute următoarele:

– cuantumul sancțiunilor pecuniare a fost stabilit între 400 și 3000 Euro. În situația în care încălcarea restricțiilor se realizează de o persoană aflată în autovehicul, cuantumul sancțiunii se mărește cu o treime. Nu este prevăzută indisponibilizarea autovehiculului.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

-pentru unități comerciale, este prevăzută și sancțiunea închiderii activității acestora pe o perioadă de la 5 la 30 de zile;

-în caz de repetare a încălcării restricțiilor, sancțiunea administrativă se dublează, iar cea accesorie se aplică la maximul prevăzut.

  • Prin urmare, de la 26 martie nu se mai aplică sancțiunile contravenționale prevăzute la art. 650 Cod penal. În plus, dispozițiile care înlocuiesc sancțiunile penale cu sancțiunile administrative se aplică și în cazurile constatate până la data de 26 martie (respectiv anterior intrării în vigoare a Decretului Lege 19, dar în acele cazuri sancțiunea se aplică în cuantum de jumătate din minimul prevăzut).
  • Au fost reduse cursele feroviare și maritime de persoane dinspre și înspre Sicilia și au fost anulate toate trenurile de noapte pe întreg teritoriul țării. De asemenea, au fost aplicate ulterioare reduceri ale serviciilor de transport rutier interregional, feroviar, aerian și maritim, asigurându-se totuși servicii minime esențiale.
  • Sunt posibile reduceri ale transportului public local, pentru a permite intervențiile de igienizare necesare.
  • Sunt limitate legăturile cu cele două insule principale, Sicilia și Sardinia. Sunt suspendate cursele de transport maritim de pasageri, însă continuă să opereze legăturile zilnice cu bacul pe cele două rute între Sicilia și Italia continentală (provincia Reggio Calabria). De asemenea, continuă să fie asigurat transportul aerian de călători către și dinspre Sicilia, exclusiv pe aeroporturile din Palermo și Catania, prin două zboruri Roma-Catania și Roma-Palermo.
  • Transportul aerian al călătorilor către și dinspre Sardinia este asigurat exclusiv pe aeroportul din Cagliari.

Ambasada României în Republica Italiană pune de asemenea la dispoziția celor interesați un ghid cu privire la normele legale pentru lucrătorii din sectorul agricol italian, ghidul putând fi accesat la următorul link: https://roma.mae.ro/sites/roma.mae.ro/files/ghid_lucratori_sector_agricol_italia_aprilie_2020.pdf