Lipsa forței de muncă în România: oamenii preferă șomajul în loc să se angajeze ca vânzători sau personal de curăţenie pe 1.000 de lei pe lună

- Conținut sponsorizat -

Aproximativ 550.000 de români au intrat anul trecut în şomaj, numărul celor care intră în categoria şomerilor fiind de două ori mai scăzut faţă de acum un deceniu.

În 2016, numărul intrărilor în şomaj s-a redus cu peste 180.000 de persoane, fiind în scădere cu 25% faţă de situaţia înregistrată în 2015 şi cel mai mic din ultimii zece ani.

Deşi scăderea numărului de noi intrări în şomaj este o veste bună pentru piaţa muncii, angajatorii români spun că se confruntă în prezent cu o mare lipsă de personal, iar acest lucru ar putea afecta deciziile viitoare de investiţii în România.

Angajatorii se plâng de faptul că nu găsesc candidaţi pentru posturile vacante din cauză că indemnizaţia de şomaj este mai atractivă decât un salariu apropiat de nivelul minim pe economie.

„Am întâlnit o situaţie în care eram în faţa a 20 de persoane în şomaj cărora le spuneam de ofertele companiei noastre, însă ei au preferat să stea acasă şi să beneficieze de indemnizaţia de şomaj decât să lucreze pe 900-1.000 de lei plus bonuri de masă în cadrul companiei noastre”,  spune Daniela Dinu, manager resurse umane în cadrul companiei Deja Vu International, care furnizează servicii de curăţenie.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Migraţia externă a 3 milioane și jumătate de români şi creşterea numărului de investiţii străine sunt principalele cauze ale lipsei forței de muncă în România.

Angajatorii care vor să facă recrutări sunt nevoiţi să angajeze candidaţi din satele şi oraşele din Republica Moldova în fabricile din Transilvania şi din vestul ţării pentru a acoperi nevoia de forţă de muncă.

„Nu găsim candidaţi, cred că e cea mai grea situaţie din ultimii ani, pare să fie mai rău faţă de perioada de creştere 2007- 2008. Acest deficit de candidaţi generează efecte mai complicate, pentru că dacă nu mai există forţă de muncă disponibilă, nu mai vin investiţii şi proiecte noi în România”, a explicat Alexandru Blemovici, directorul general al producătorului de componente auto Schaeffler, companie care are în prezent 4.300 de salariaţi pe plan local.

„Concurăm atât cu alte firme din regiune, cât şi cu angajatorii din străinătate pentru a atrage candidaţi pentru poziţiile de muncitori. Salariile au crescut, se mai întorc oameni din străinătate să lucreze în fabricile din România, dar nu este o tendinţă generalizată. Avem planuri de noi angajări, dar nu multe, pentru că proiectele noi sunt mici”, a mai spus Alexandru Blemovici de la Schaeffler.

Salariile din România sunt printre cele mai mici din Europa. Salariul mediu a fost de 2.236 lei net în februarie (490 de euro), iar salariul minim net este 1.065 lei (235 de euro) la un salariu minim brut de 1.450 de lei. Peste o treime din forţa de muncă din România, adică 1 milion de oameni este angajată la nivelul salariului minim pe economie. Numai 250.000 de oameni din forţa de muncă de 4,7 milioane au un salariu de peste 1.000 de euro.

- Continuarea după publicitate -

Sursa: ZF.ro

- Mai multe după publicitate -