Coronavirus în Italia: Măsuri de prevenire, numărul verde și recomandările Ministerului Sănătății și ale OMS

- Conținut sponsorizat -

Vă prezentăm în acest articol informațiile publicate de Ministerul Sănătății din Italia și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) cu privire la virusul 2019-nCov, cunoscut și sub numele de „noul Coronavirus”, care conțin printre altele și măsurile de precauție pe care le putem lua pentru a evita contaminarea, precum și numărul de telefon la care putem suna pentru a cere informații referitoare la simptome sau pașii de urmat în cazul apariției acestora.

Cum se transmite virusul 2019-nCov?

De precizat în primul rând că virusul se transmite de la persoană la persoană printr-un contact intim sau de la mică distanță. Poate fi transmis așadar atât prin salivă, cât și prin tuse sau strănut din partea persoanei contaminate cu acest virus, precum și printr-o simplă strângere de mână, dacă atingem apoi cu mâna zona nasului, ochilor sau a gurii fără a aplica măsuri de igienă.

Din primele informații reiese că virusul poate „supraviețui” pe suprafețele externe (de exemplu pe masă, pahar, farfurie, etc) timp de câteva ore, deși cercetătorii încă mai studiază aceste detalii pentru a veni cu un răspuns concret. Este recomandată curățarea suprafețelor cu substanțe pentru dezinfectare, cum ar fi cele pe bază de alcool etilic sau clor, care anulează capacitatea virusului de a mai fi transmis la alte persoane.

Care este perioada de incubare?

Perioada de incubare a virusului sau, mai exact, perioada de timp care trece de la contaminare și până când vor apărea simptomele acesteia, este estimată ca fiind între 2 zile și 11 zile, până la maxim 14 zile, transmite Organizația Mondială a Sănătății.

Care sunt simptomele contaminării cu noul coronavirus?

Conform informațiilor publicate pe site-ul oficial al Ministerului Sănătății din Italia, simptomele manifestate de persoanele care au contractat acest virus includ în general febră, tuse și probleme de respirație. În cazurile grave, virusul poate provoca pneumonie, sindrom respirator acut sever, insuficiență renală și chiar moartea.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Cu toate acestea, trebuie precizat că majoritatea pacienților diagnosticați cu Coronavirus care au murit până acum sufereau deja de alte boli și sistemul lor imunitar era afectat de alte probleme de sănătate sau pur și simplu aveau o vârstă înaintată. De exemplu, Adriano Trevisan, în vârstă de 78 de ani din Monselice, provincia Padova, este prima persoană din Italia contaminată cu noul coronavirus care a decedat în cursul zilei de vineri, 21 februarie 2020, dar conform TGCOM 24, acesta era internat deja în spital de circa 10 zile din cauza unor patologii precedente. Cei doi cetățeni japonezi care au murit pe nava de croazieră Diamond Princess (pe care se aflau și șase cetățeni români) aveau de asemenea vârste înaintate: bărbatul avea 87 de ani și femeia avea 84 de ani, scrie BBC.

Cât este de periculos așadar acest virus?

Tot Ministerul Sănătății din Italia vine cu precizări referitoare la pericolul pe care îl poate reprezenta contaminarea cu virusul 2019-nCoV și scrie următoarele:

„La fel ca și alte boli respiratorii, contaminarea cu noul coronavirus poate provoca simptome ușoare, precum răceală, dureri în gât, tuse și febră sau simptome mai severe, cum ar fi pneumonia și probleme de respirație. Rar poate fi fatal. Persoanele cele mai sensibile la simptomele severe sunt persoanele în vârstă și cele cu boli preexistente, cum ar fi cele care suferă de diabet sau boli de inimă.”

Cum putem ști dacă avem o simplă răceală sau am fost contaminați cu acest virus?

Simptomele sunt practic aceleași, atât în cazul unei simple răceli, cât și în cazul contractării noului coronavirus, de aceea este necesar ca, în caz că avem suspiciunea că am fost contaminați, să ne supunem unor analize specifice pentru a confirma diagnosticul.

IMPORTANT: Dacă aveți simptomele unei răceli și considerați că este posibil să fi fost contaminați cu acest virus, este recomandat să nu mergeți la spital, ci să sunați la 112 sau 1500 pentru a cere asistență. O echipă medicală va veni să vă ofere asistență acasă sau, după caz, să vă transporte la spital, eliminând riscul să mai contaminați și alte persoane.

- Continuarea după publicitate -

Contaminarea prin intermediul persoanelor care nu prezintă simptomele acestui virus este posibilă?

Conform datelor disponibile, este posibil ca o persoană să fie purtătoare de acest virus și să nu prezinte simptomele respective, dar Organizația Mondială a Sănătății consideră aceste cazuri rare. Cu toate acestea, medicii presupun că „pacientul zero” sau, mai bine zis, cel care ar fi adus virusul în Italia și a provocat contaminarea altor persoane în ultimul timp este un afacerist italian care s-a întors de curând din China și care nu a simțit simptomele specifice.

„Mi-au spus că sunt pacientul zero, dar nu mi-au găsit nimic. Dacă am fost în China nu înseamnă că am luat eu coronavirusul. Cu M. (prima persoană contaminată de acest bărbat – n.r.) am fost de două ori la cină și am băut două beri, dar eu m-am simțit mereu bine (referitor la simptomele virusului – n.r.), am avut doar o ușoară răceală. Până ieri seară la ora 11:00 mâncam și beam liniștit, nu știam nimic de acest virus”, a povestit antreprenorul italian citat de La Repubblica.

Există un tratament pentru a opri noul coronavirus?

„Nu, fiind vorba de o boală nouă, nu există încă un tratament și pentru a produce unul ad hoc poate dura relativ mult (se estimează între 12 și 18 luni de zile)”, transmite Ministerul Sănății din Italia.

Ce putem face pentru a ne proteja de acest virus?

Conform recomndărilor publicate de Organizația Mondailă a Sănătății pe site-ul oficial, următoarele măsuri pot ajuta la prevenirea contractării virusului și este recomandat să fie aplicate cu strictețe:

- Continuarea după publicitate -
  • Spălați-vă frecvent pe mâini: Spălarea frecventă pe mâini cu apă și săpun sau folosirea unor dezinfectanți pe bază de alcool elimină virusul, dacă ați atins persoane sau obiecte contaminate.
  • Mențineți igiena respiratorie: Când tușiți sau strănutați, acoperiți gura sau nasul cu mâinile sau un șervețel și aruncați șervețelul imediat într-un coș de gunoi închis, apoi curățați-vă mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool sau cu săpun și apă. Acoperirea gurii și a nasului când tușim sau strănutăm previne răspândirea germenilor și a virusului. De reținut că dacă ne acoperim gura și nasul cu mâinile și nu le dezinfectăm, putem contamina obiectele sau persoanele pe care le atingem.
  • Menținerea distanței față de alte persoane: Mențineți o distanță de cel puțin 1 metru față de alte persoane, în special cele care tușesc, strănută sau au febră. Atunci când cineva care suferă de o boală respiratorie produsă de 2019-nCoV tușește sau strănută, proiectează mici picături în aer care conțin virusul. Dacă sunteți prea aproape, puteți fi contaminat.
  • Evitați să atingeți ochii, nasul și gura cu mâinile: Există posibilitatea să atingeți cu mâinile multe suprafețe care pot fi contaminate cu virusul. Dacă vă atingeți ochii, nasul sau gura apoi cu mâinile, puteți transfera virusul de pe acele suprafețe în organism.
  • Dacă aveți simptome de febră, tuse și dificultăți de respirație, solicitați asistență medicală din timp. Anunțați-vă medicul dacă ați călătorit într-o zonă din China unde s-a raportat prezența virusului 2019-nCoV sau dacă ați fost în contact strâns cu cineva care a călătorit din China și are simptomele respective. Ori de câte ori aveți febră, tuse și dificultăți de respirație, este important să solicitați imediat asistență medicală, deoarece acest lucru se poate datora unei afecțiuni respiratorii sau unei alte afecțiuni grave. Simptomele respiratorii cu febră pot avea diferite cauze, iar în funcție de istoricul personal de călătorie și circumstanțele dumneavoastră, noul coronavirus ar putea fi una dintre aceste cauze.
  • Am simptome ușoare de răceală, dar nu am fost în zonele afectate? Dacă aveți simptome respiratorii ușoare și nu aveți antecedente de călătorie în China sau zonele din Europa afectate de contaminarea cu acest virus, practicați cu atenție o igienă a mâinilor și respiratorie de bază și încercați să rămâneți acasă până când vă reveniți, dacă este posibil.
  • Ca o precauție generală, practicați măsuri generale de igienă atunci când vizitați piețele de animale vii, piețele umede sau piețele de produse animale. Asigurați spălarea periodică a mâinilor cu săpun și apă potabilă după atingerea animalelor și a produselor animale; evitați să atingeți ochii, nasul sau gura cu mâinile și evitați contactul cu animale bolnave sau produse de origine animală stricate. Evitați cu strictețe orice contact cu alte animale (de exemplu, pisici și câini fără stăpân, rozătoare, păsări, lilieci). Evitați contactul cu deșeurile de animale potențial contaminate sau lichidele de pe sol sau structurile magazinelor și instalațiilor de pe piață.
  • Evitați consumul de produse de origine animală crude sau care nu au fost fierte/prăjite bine. Manevrați și preparați cu grijă carnea crudă, laptele sau alte produse de origine animală pentru a evita contaminarea.
  • Despre folosirea unei măști pentru protecție: Organizația Mondială a Sănătății precizează că purtarea unei măști medicale poate ajuta la limitarea răspândirii unor boli respiratorii. Cu toate acestea, utilizarea unei măști, fără alte măsuri de prevenire, nu garantează oprirea contaminării și ar trebui să fie combinată mereu și cu alte măsuri de prevenire, inclusiv igiena mâinilor și a căilor respiratorii și evitarea contactului strâns, deci păstrarea distanței de cel puțin 1 metru față de alte persoane. De asemenea, punerea și scoaterea măștii trebuie făcută numai după ce mâinile au fost dezinfectate. Folosirea unei măști este foarte indicată în special persoanelor care sunt suspecte sau au fost diagnosticate deja cu noul coronavirus, pentru a evita astfel contaminarea altor persoane.

Numărul verde 1500

Dacă vă aflați sau ați călătorit de curând în zonele în care au fost confirmate cazuri de pacienți diagnosticați cu virusul 2019-nCoV, Ministerul Sănătății din Italia recomandă următoarele:

  • contactați numărul de telefon gratuit al Ministerului Sănătății 1500 și precizați zona în care vă aflați sau ați călătorit;
  • purtați o mască de unică folosință dacă sunteți în contact cu alte persoane;
  • folosiți șervețele de unică folosință pe care apoi să le aruncați într-un coș de gunoi închis și spălați-vă în mod regulat pe mâini.

Alte detalii despre virusul 2019-nCoV puteți găsi în limba italiană pe site-ul oficial al Ministerului Sănătății din Italia și în limba engleză pe site-ul Organizației Mondiale de Sănătate.

- Mai multe după publicitate -