România nevoită să importe forță de muncă. Hotelul Teleferic din Poiana Braşov a angajat 22 de filipinezi

- Conținut sponsorizat -

România începe să importe forţă de muncă. Hotelul Teleferic din Poiana Braşov a angajat 22 de filipinezi. Sectorul hotelier, cu cele mai mici salarii din economie, se îndreaptă spre modelul occidental: cameriste şi chelneri din Filipine sau Nepal, informează ZF.ro

Angajaţii din ho­teluri şi restau­rante din Ro­mânia au fost, istoric, cei mai prost plătiţi an­gajaţi din econo­mie, iar mulţi dintre românii care ocu­pau aceste po­ziţii au renunţat la locul de muncă fie pen­tru a se angaja într-o fabrică (având în ve­dere că în cen­trul şi vestul ţării s-a dezvoltat produc­ţia de componente auto), fie pentru a lucra în străină­tate, pe salarii de 6 -7 ori mai mari.

Avem angajaţi filipinezi în res­taurant, în bucătărie sau cameriste, urmea­ză să mai aducem şi alţi filipi­nezi, pentru că am ajuns la concluzia că românii nu îşi mai doresc să muncească. Un motiv ar putea fi faptul că au prins gustul Occi­den­tului, poate că acolo unde pleacă simt că munca lor este valo­ri­zată”, a spus Radu Fluture, director de cazare la Teleferic Grand Hotel din Poiana Braşov cu 127 de camere.

În prezent, 22 dintre cei 140 de angajaţi ai hotelului sunt filipinezi, iar planul manage­mentului hotelului este de a ajunge în următoarea perioadă la 60 de angajaţi de origine filipineză.

Anul trecut, spre exemplu, un angajat din sectorul hoteluri şi restaurante din România a câştigat, în medie, 380 de euro brut pe lună (adică 275 de euro net), cu aproa­pe 70% sub salariul mediu înregistrat la nivel naţional. Comparativ însă cu salariile obţinute în Filipi­ne sau în Nepal, câştigul mediu din acest sector în România este semnificativ mai mare.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În 2016, spre exemplu, salariul mediu al unui an­gajat din Filipine a fost în valoare de circa 135 de euro brut pe lună, de aproape trei ori mai mic decât salariul mediu din industria ho­te­lieră din România şi de 5 ori mai mic faţă de sa­lariul unui român plătit la nivelul salariului mediu.

„Şi în România apar situaţii în care este nevoie de forţă de muncă ieftină. Astfel, angajatorii caută personal nu doar din Filipine, dar şi în China, India sau Pakistan. Filipine este cunoscută pentru că are vorbitori de limbă engleză, ceea ce se caută la noi, dar şi forţa de muncă mai ieftină”, a spus Sorin Faur, HR coordinator al firmei de audit şi consultanţă fiscală BDO pentru regiunea Europa de Est şi Balcani.

În ceea ce priveşte fluctuaţia de personal în industria hotelieră, Radu Fluture de la Teleferic Grand Hotel spune că acesta este un fenomen răspândit în toată România, nu doar în Poiana Braşov.

Printre beneficiile pe care le primesc angajaţii Teleferic se numără cazare, masă şi asigurare la o clinică privată.