Adrian Niculescu s-a născut la 18 august 1960. Este un istoric și scriitor român care a trăit în exil în perioada regimului comunist. A fost profesor la Universitatea Catolică din Milano între anii 1985-1996 și corespondent al postului de radio „Europa Liberă”, la început voluntar și apoi oficial din 1987. În prezent, este profesor de istorie la Facultatea de Știinţe Politice și Administrative din București.
Întrebat de noi cât de important este rolul românilor din străinătate la viața politică actuală a țării, profesorul și istoricul Adrian Niculescu este de părere că românilor, în general, le lipsește încă o educație electorală și spiritul civic, caracteristici fundamentale pentru a se alinia democrațiilor din țările occidentale.
„Este important ca toți cetățenii români din străinătate să vină la urne”, ne-a declarat profesorul și istoricul român. „Dar ar trebui ca aceștia să facă și gestul civic minimal de a se înscrie pe liste (ceea ce acum, din nefericire, nu este obligatoriu) pentru a se putea evita surprizele unor cozi foarte lungi. Fiecare consulat, ambasada, centru de vot, trebuie să aibă din timp evidența exactă a numărului de cetățeni înscriși să voteze, pentru a ști la câți alegători să se aștepte, pentru a se pregăti proporțional cu un număr corespunzător de cabine de vot, ștampile, buletine de vot, etc. Nu să se trezească în ziua votului, consulatul/ambasada, cu puhoaie necontrolabile de oameni, cum s-a petrecut în trecut.
Așa se votează în țările de mai veche cultură civică și democratică, precum Italia, Franța unde nu există, nicăieri, așa-zisele „liste suplimentare” – liste care ar trebui neapărat suprimate și care nu existau nici în România pre-comunistă! Întrebați în Italia dacă a auzit cineva de liste suplimentare!
Spun asta și din experiența mea de om cu dublă cetățenie, română și franceză. Așa se votează de pildă la ambasada Franței în București, exclusiv cu înscriere prealabilă, înainte de 31 decembrie anul precedent alegerilor. Nu există liste suplimentare! Nu există, sub nicio formă să vină la vot persoane neînscrise, oameni în tranzit, excursioniști, șoferi de TIR, etc. Este nevoie însă pentru aceasta, de un minim de educație electorală și de spirit civic în rândurile românilor din străinătate.”
Adrian Niculescu este autorul volumelor:
- Martor al Istoriei: Emil Ghilezan de vorbă cu Adrian Niculescu, Editura ALL, 1998;
- Din Exil, după Exil, Editura Univers, 1998;
- Aux racines de la démocratie roumaine – Pruncul Român, premier journal libre roumain, chonique de la Révolution valaque de 1848, Editura Clusium, 2008;
- De la limes-ul lui Fokas la granița lui Eminescu – Studii de istorie, Editura Clusium & Scriptor, 2009;
- Co-autor al volumului: Violările Drepturilor Omului în Epoca Ceaușescu, Roma, 1989 (destinat introducerii clandestine în țară);
- Romania – Geografia e Storia, Roma, 2010.
La propunerea sa, în 2003, s-a înființat Institutul Național pentru Memoria Exilului Românesc (INMER) devenit în anul 2009, prin comasarea cu Iiccr, IICCMER.