Jurnalistul Doru Braia are 68 de ani și este unul dintre acei români care a fost nevoit să fugă din România încă de pe timpul lui Ceaușescu, împotriva căruia a organizat mici manifestații. După revoluție, Braia s-a întors în România și la vârsta sa ați crede, probabil, că își va petrece bătrânețile acolo, dar la 30 de ani după căderea comunismului, jurnalistul român se vede nevoit să părăsească țara natală din nou, iar de această dată spune că o face în mod definitiv.
Deși în anul 2007 era acuzat că ar fi colaborat cu Securitatea înainte de a fugi din țară, în urma contestației depuse de Doru Braia, CNSAS a confirmat faptul acesta nu a făcut poliție politică și nu există nicio dovadă concretă că ar fi desfășurat astfel de activități, în ciuda faptului că a fost constrâns să semneze un angajament atunci când era militar. În plus, în vara anului 1978 jurnalistul a primit o viză de plecare în Germania pentru o perioadă de 90 de zile, dar de atunci și până în ’89 a trăit acolo, în exil. Braia a lucrat apoi în mod temporar, prin anii ’80 și pentru postul Radio Europa Liberă, făcând parte totodată din diaspora anticomunistă și anticeaușistă. Este de profesie tehnician în construcții civile și a lucrat în această profesie la diverse companii germane.
Înainte de revoluție, în decembrie 1989, jurnalistul a încercat să ocupe Ambasada României din Bonn, dar a eșuat, iar după revoluție s-a întors în țară. Potrivit Wikipedia, Braia fost victima unei expulzări din România la 2 aprilie 1990, iar ulterior a fost membru al Societății Timișoara până în noiembrie 2006, când a fost exclus din cauza semnării (în timpul stagiului militar) al unui angajament cu fosta Securitate. Jurnalistul a încercat și să candideze la președinția PNȚCD, dar s-a lovit de refuzul vehement al țărăniștilor.
La 30 de ani după revoluție, Doru Braia decide să părăsească România din nou, dar de această dată pentru totdeauna și fără drept de recurs: „Nu voi mai călca niciodată în acea Românie, oficială. Mi-a ajuns!”, scrie Braia pe pagina sa Facebook.
Iată ce mesaj transmite jurnalistul român în legătură cu decizia sa de a părăsi țara:
„A M P L E C A T…
Am plecat definitiv în cealaltă Românie. Aceea cu peste 6 milioane de români…
O Românie cu oameni senini. O Românie a hărniciei și a corectitudinii. O Românie autentic creștină și nu doar ritualistă. O Românie sinceră, cu suflete deschise și cu judecăți drepte de valoare. O Românie disciplinată și demnă. O Românie generoasă cu ea însăși și cu toți semenii ei. O Românie lăudată tot mai mult, pentru aportul ce-l aduce la prosperitatea societăților ce o găzduiesc. O Românie în care rușinea a fost demult înlocuită cu respectul de sine. O Românie cu români frumoși și cu dragoste de limbă, cultură și tradiții românești. Bine te-am regăsit România Mea!
Am lăsat în urmă o Românie căreia nu-i mai pot aparține… O Românie insalubră. O Românie a fățărniciei. O Românie a minciunii. O Românie a hoției endemice. O Românie, cu deja foarte puține excepții, a prostiei și a unei spoieli „academice” ipocrite. O Românie a șmecheriei josnice. O Românie roasă până la cangrenare de proprii ei cetățeni. O Românie a surogatelor conferite cu tot felul de titulaturi simandicoase. O Românie a răutății. O Românie a anormalului „normal”. O Românie care mi-a furat și ultimul bănuț. O Românie de care am scăpat cu bucurie…
Am încercat 30 de ani, cu putințele mele, să ajut la închegarea unei Românii pentru toți românii, dar ea s-a încăpățânat să rămână numai pentru securiști, interlopi, oportuniști gata să vândă orice și pe oricine pentru efemera lor prosperitate, pentru proștii duși ușor de nas chiar și cu afișe jerpelite… Încercări eșuate!
Acum am obosit… Îmi mai sprijin firave speranțe pe câte o personalitate ajunsă și ea într-o solitudine dezarmantă, dar nimic mai mult.
Adio, România visurilor mele!…”