O româncă riscă pedeapsa cu închisoarea după ce a plecat din Italia. Continua să primească ajutorul de șomaj în România

- Conținut sponsorizat -

O femeie română în vârstă de 48 de ani riscă să fie condamnată la pedeapsa cu închisoarea după ce a părăsit Italia, dar continua să primească facilități fiscale puse la dispoziție de serviciile sociale ale statului italian. Românca și-a menținut rezidența la Ciriè, în Piemonte, unde a subînchiriat apartamentul său la niște conaționali și apoi s-a întors în România continuând să primească indemnizația de șomaj din Italia. Descoperită de agenții Gărzii de Finanțe riscă pedeapsa cu închisoarea între 6 luni și 3 ani.

Femeia, cu inițialele C.M, a lucrat în Italia ca asistentă sanitară și conform Gărzii de Finanțe italiene, după ce a plecat în România a adus un prejudiciu de circa 15.000 de euro statului italian. Ea a subînchiriat apartamentul unde avea rezidența fără să anuleze contractul care era pe numele ei, însușindu-și venituri ilegale și continua de asemenea să primească șomajul oferit de Institutul Național de Protecție Socială din Italia, char dacă se transferase definitiv în România. Banii intrau în contul curent al româncei, deschis la o sucursală bancară din Ciriè.

Agenții Gărzii de Finanțe din Lanzo Torinese au constatat că românca, în urma unui apel făcut de Centrul de Ocupare a Forței de Muncă din Ciriè, referitor la o procedură de selecție pentru asistenți medicali, nu s-a prezentat. După cercetări ulterioare s-a dovedit că femeia s-a mutat definitiv în România, fără să anunțe acest lucru la unul dintre birourile INPS, așa cum prevede legea.

Asistenta, care și-a însușit în mod necuvenit în jur de 15.000 de euro, a fost denunțată pentru primirea necuvenită a unei plăți în defavoarea statului și riscă pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Potrivit prevederilor legale în vigoare pe care le putem consulta pe site-ul oficial al Uniunii Europene, lucrătorul care a obţinut indemnizaţia de şomaj într-o țară UE, se poate deplasa în România pentru căutarea unui loc de muncă și își poate menţine dreptul la indemnizaţia de şomaj pentru o perioadă de maxim 3 luni (cu posibilitate de prelungire pentru încă 3 luni), cu ajutorul formularului european U2 (exportul prestaţiei de şomaj).

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În cazul în care primește indemnizație de șomaj pe perioada lucrată în străinătate dar se transferă în România, pentru a continua să beneficieze de plata indemnizaţiei de șomaj lucrătorul este necesar să se înregistreze, în termen de 7 zile de la data autorizării exportului, ca persoană în căutarea unui loc de muncă în evidenţele agenţiei judeţene pentru ocuparea forţei de muncă de care aparţine cu domiciliul sau reşedinţa din România. În acest scop, va prezenta formularul U2 emis de instituțiile de asigurări sociale din țara în care primește ajutorul de șomaj.

Formularul U2

Formularul U2 reprezintă autorizarea de care aveţi nevoie pentru a vă exporta prestaţia de şomaj în cazul în care sunteţi şomer într-o ţară UE şi doriţi să vă deplasaţi într-o altă
ţară UE pentru a căuta un loc de muncă.

Unde şi când se obţine formularul U2

Formularul U2 se obţine de la serviciul de ocupare a forţei de muncă sau de la instituţia de securitate socială din ţara în care aţi devenit şomer. Este foarte important să solicitaţi formularul U2 înainte de a pleca din această ţară (în caz contrar, există riscul să nu puteți exporta indemnizația de şomaj sau să vă fie anulată).