Un român despre consulatul de la Roma: „Am rămas mască! Pentru prima dată am simțit că statul a făcut ceva pentru mine”

- Conținut sponsorizat -

Fiecare român plecat peste granițele țării trebuie să ştie cum poate fi sprijinit de Ministerul Afacerilor Externe prin ambasadele şi oficiile consulare, în cazul în care se confruntă cu o situaţie deosebită în străinătate: pierdere/furt de acte sau bani, accident, arest, deces. In acest sens, instituția prezintă într-un Ghid al Serviciilor Consulare, principalele informaţii care ne pot ajuta să fim în siguranţă atunci când ne aflăm în afara graniţelor ţării.

Misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României sunt pregătite să ne acorde, în conformitate cu legislaţia în vigoare, la cerere sau din oficiu atunci când situaţia o impune, consultanţă de specialitate şi asistenţă consulară. Ministerul Afacerilor Externe ține totuși să precizeze că nu răspunde de calitatea serviciilor puse la dispoziție de funcționarii din consulate, de aceea experiențele emigranților români nu sunt mereu pe deplin satisfăcătoare. Există însă și situații în care serviciile sunt ireproșabile, când personalul de la aceste consulate își face datoria așa cum se cuvine, cu respect și devotament față de românii aflați pe teritoriile statelor respective.

Despre o experiență avută la Consulatul român din Roma scrie pe pagina sa de Facebook, Paul Balogh, antreprenor român în Marea Britanie

Rudelor acestuia, aflate într-o excursie în capitala Italiei, li s-au furat banii și documentele de identitate. Aflați într-o țară străină, fără bani și acte, românii au sunat la consulatul țării noastre din Roma. Cum au fost tratați ne povestește Paul Balogh:

«Așa ceva nu există. Mă refer la Consulatul Român din Italia (Roma).

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Nu știu dacă știați dar la Roma se fură. Se fură nene, nu glumă. Ținta predilectă pare să fie următoarea: turist în vârstă care poartă cash în borsete și genți. Și toate cardurile (în care nu are încredere). Și buletinele și pașapoartele. Ieri a pățit-o mama Mirunei. Panică. Sunat la bancă / BCR. Nu foarte operativi în blocarea cardului dar merge. Apoi luat inima-n dinți și sunat la consulat. La consulat suntem întâmpinați de o voce care ne spune că regretă situația (compasiune la ambasadă? ?) și să venim cât mai repede la consulat și că emiterea documentului de călătorie durează 10-15 minute. What? Unde sunt cozile? Unde e condescendența milenară? Unde e mizeria? Haosul. Birocrația. Plus: nu te costă nimic. Fix așa s-a și întâmplat. În 15 minute totul e rezolvat.

Azi episodul 2. Actele și banii sunt furați și tatălui Mirunei. Pe după-amiază. După programul consulatului. Avionul e a doua zi dimineața. Sunăm, fără speranță, la numărul de urgență. Răspunde un domn calm, plin de solicitudine. Ne zice că e la consulat, ne așteaptă chiar dacă e în afara orelor de program și să nu ne stresăm că se rezolvă. Ajungem la consulat. Portarul zice că nu știe nici engleză nici română și că e „chiusa”. Apare cel cu care am vorbit noi. E chiar proconsulul. Îl cheamă Ionuț Urs. Facem cunoștință. Emite documentul în 10 minute. Suntem mască. Vorbește despre omenie și schimbarea atitudinilor. Înăuntru este ordine, curățenie, aer condiționat și Ionuț Urs este im-pe-ca-bil. În 40 de ani de când sunt cetățean român nu am simțit că statul a făcut ceva pentru mine. Ei bine azi prin persoana acestui om (am aflat și că lucrurile se întâmplă așa pentru că se poate, adică ambasadorul e om fain) am simțit că statul a făcut ceva pentru mine. Ole!»

Notă: Vezi aici lista consulatelor românești din Italia, adresele și numerele de telefon puse la dispoziția cetățenilor români aflați pe teritoriul acestei țări.

Paul Balogh este din anul 2015 plecat la Londra unde alături de Cristian Dinu a fondat Learn Forward, o platformă care activează dezvoltarea materialelor educaționale digitale sau, mai simplu spus, „manuale digitale”.

Într-un interviu acordat publicației Business Review, cei doi au mărturisit că au reușit să facă în Londra ceea ce le-a fost aproape imposibil în România. Numită inițial „ReadForward”, compania celor doi a fost fondată în România. Însă în 2014, Paul și Cristian au obținut o finanțare importantă de la un accelerator de educație, așa că și-au mutat sediul în Marea Britanie și și-au redenumit compania.

- Continuarea după publicitate -

Manualele digitale ale LearnFwd nu sunt simple copii electronice ale manualelor tradiționale cu care suntem obișnuiți, ci sunt dinamice, interactive și pot fi personalizate.

Ele au ajuns să fie folosite inclusiv la prestigioasa școală Eton, printre absolvenții căreia se numără Prințul William și Prințul Harry, dar și în școli din Germania sau Luxemburg.

Paul Balogh. Foto: operascrisa.ro

V-ar mai putea interesa: