Mărțișor hoinar prin lume! Tradițiile românești promovate în lumea largă de românii din diaspora

- Conținut sponsorizat -

De la Nistru pân’ la Tisa, de la Sena la Tamisa, de pe Tibru pân’ la Rin, de 1 martie, Mărțișorul românesc își etalează mândru culorile alb-roșii în toată splendoarea sa de simbol tradițional românesc! Pentru că oricât de departe ai fi, tradițiile și obiceiurile de acasă nu le uiți, ele îți amintesc de unde vii și cine ești, îți dau apartenență și identitate, îți amintesc de casă, de copilărie, de pământul unde ți-ai lăsat fiii, părinții și dorurile.

Firav și gingaș ca o zi caldă de primăvară, mărțișorul e îndrăgit atât de tare de românii plecați de acasă că l-au purtat cu ei peste tot în lume iar la 1 martie îl scot mândri din valiză ca să îi dedice respectul, admirația și o clipă din timpul lor, prin organizarea de evenimente diverse, sărbători, concerte, petreceri fel de fel.

Semnificația și tradiția Mărțișorului la Milano

Organizată de români și bulgari la Milano, la 26 februarie, sărbătoarea dedicată mărțișorului a inclus în program un atelier de confecționat mărțișoare coordonat de o creatoare de obiecte tradiționale lucrate manual și de un grup de 30 de profesori români care desfășoară activități de formare și schimb de experiență în școli din Italia.

Au participat reprezentanți ai Primăriei din Milano, ai asociațiilor organizatoare – Centro linguistico e Culturale QUI Bulgaria, Centrul Cultural Italo – Român și ai Asociației Vatra Neamului.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Sărbătorile nu au granițe” când e vorba de o sărbătoare cum este Mărțișorul românesc, ne informează Ambasada României în Italia pe pagina sa de facebook.

Mărțișor în Italia este titlul evenimentului creat de reprezentanții Ambasadei, eveniment în cadrul căruia românii sunt invitați să posteze fotografii simbol de pe tot cuprinsul Italiei cu mărțișoarele lor, ca o tentativă de promovare a tradițiilor românești pe teritoriul unei țări în care își duc veacul mai bine de un milion de suflete românești.

Institutul Cultural Român de la Viena a marcat sărbătoarea Mărțișorului în perioada 27 februarie – 1 martie la sediul său din Argentinierstraße 39.

În cadrul târgului de mărţişoare au fost prezentate lucrările unor artizani care promovează acest obicei românesc în Austria. Au putut fi admirate mărţişoare croşetate, diferite mărţişoare textile, precum şi mărţişoare realizate din pastă modelatoare.

Uniunea Muncitorilor Români din Spania ne invită duminică, 5 martie 2017, să sărbătorim împreună Ziua Femeii și Ziua Mamei, în cadrul Târgului de produse tradiționale românești, în Recinto Ferial din Torrejón de Ardoz, Av. Luna s/n, începând cu ora 11 (provincia Madrid).

- Continuarea după publicitate -

Cu această ocazie, la „Târgul de produse tradiționale românești” vom putea consuma cele mai gustoase preparate tradiționale românești, preparate din carne rumenite la grătar, alte produse din carne și mâncăruri după rețete din gastronomia românească, alături de multe alte deserturi tradiționale românești.

„Deschideți-vă sufletele și întâmpinați primăvara cu un mărțișor muzical de dor”  ne îndeamnă Asociația Românilor din Italia, comunitatea de români din Milano și
toți cei interesați să cunoască tradițiile noastre fiind invitați la o seară deosebită dedicată Mărțișorului și Zilei Femeii. Evenimentul va avea loc duminică 5 martie, începând cu orele 16.00, la Restaurantul din str. Vincenzo Monti, nr. 23 G, Pero.

Sărbătoarea Mărțișorului organizată de Centrul Cultural Român din Neuchatel – Elveția

În Elveția, Centrul Cultural Român din Neuchatel organizează sâmbătă, 4 martie 2017, începând cu ora 18.00, „Sărbătoarea Mărțișorului” la Maison Vallier, Rue Vallier 1, 2088 Cressier (NE).

- Continuarea după publicitate -

Mărțișor cultural la Paris

„Flautul fermecat” la Sala Bizantină a Ambasadei Române în Franța, 123 rue Saint-Dominque, 75007 Paris, 1 martie 2017, ora 20:00.

Orice Mărțișor care se respectă sosește cu o carte pe măsură

Cu ocazia zilelor de 1 Martie şi 8 Martie, Liga Studenţilor Romȃni din Străinătate, Filiala Spania, are onoarea de-a vă invita pentru a întȃmpina sosirea primăverii, duminică, 5 martie, de la ora 16.00, la Ambasada Romȃniei din Madrid, Avenida de Alfonso XIII nr. 157, unde va avea loc prezentarea cărţii Un pie entre dos mundos scrisă de Alina Daniela Popescu şi o prezentare intitulată „Femei celebre din Romȃnia” susținută de membrii ligii.

- Continuarea după publicitate -

Mărțișor cu marele maestru Gheorghe Zamfir la Roma

Cel mai frumos mărțișor pe care îl puteau primi românii din comunitatea românească din Italia este prezența marelui artist român Gheorghe Zamfir, în data de 4 martie, la Auditorium Conciliazione, începând cu orele 21:00.

Maestrul Zamfir, prin interpretarea la nai a frumoaselor piese din folclorul românesc „Doina” și „Ciocârlia”, ne va aminti de rădăcinile noastre românești, de satul natal, copilăria, tradițiile și pământul patriei. Valori și tradiții pe care românul le poartă în suflet cu el oricât de departe ar pribegi.

Ne va aminti de dragostea noastră infinită pentru locurile natale, pentru satul în care am fost plămădiți din lutul iubirii de neam şi de glie, de unde am plecat apoi în lumea largă să ne căutăm norocul şi unde am învăţat, că omul cu suflet frumos şi sensibil s-a născut pe pământ românesc.