Alegeri pentru Președintele României, românii din străinătate vor avea trei opțiuni de vot

- Conținut sponsorizat -

La alegerile pentru președintele României, din luna noiembrie a acestui an, românii din străinătate au trei opțiuni de vot: prin corespondență, la o secție de votare pentru care s-au înregistrat în Registrul electoral și pentru care au optat să voteze cel puțin 100 de alegători înregistrați, sau vor putea vota la oricare dintre secțiile de votare organizate în străinătate dacă nu au optat pentru votul prin corespondență.

Pentru a putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale din noiembrie 2019, sau la o secție de votare înființată în localitățile sau grupurile de localități în care au optat să voteze cel puțin 100 de alegători este necesară înregistrarea pe portalul http://www.votstrainatate.ro/ gestionat exclusiv de Autoritatea Electorală Permanentă.

Formularele de înregistrare vor fi active până în data de 11 septembrie 2019.

Cetățenii români cu drept de vot aflați în străinătate au la dispoziție 3 opțiuni pentru a-și exercita dreptul de vot:

1. Prin corespondență

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Alegătorul care dorește să se înscrie pentru votul prin corespondență trebuie să completeze un formular on-line, în care să menționeze numele, prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu sau reşedinţă, adresa de e-mail, precum şi opţiunea de transmitere în ţară sau la reprezentanţa diplomatică a votului exprimat prin corespondenţă. La acest formular, alegătorul trebuie să anexeze copia scanată sau fotografia actului de identitate şi a documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine. Lista documentelor care dovedesc dreptul de ședere în străinătate poate fi consultată la următorul LINK.

După finalizarea procedurii de preînregistrare pe portal, alegătorul va primi un e-mail de control, pe care trebuie să-l confirme, în caz contrar validarea înregistrării neputându-se realiza. Precizăm că validarea înregistrării alegătorului din străinătate se face de către AEP, în termen de 5 zile de la confirmarea, de către acesta, a email-ului de control.

2. La o secție de votare pentru care s-au înregistrat în Registrul electoral și pentru care au optat să voteze cel puțin 100 de alegători înregistrați

Alegătorul român care optează să voteze în străinătate la o secție de votare va completa un formular on-line, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate. Menționăm că o secție de votare poate fi înființată la cererea a minimum 100 de cetățeni din aceeași localitate sau dintr-un grup de localități.

3. La oricare dintre secțiile de votare organizate în străinătate dacă nu au optat pentru votul prin corespondență.

- Continuarea după publicitate -

Secțiile de votare din străinătate vor fi deschise timp de trei zile pentru fiecare tur al alegerilor:

  • Vineri, 8 noiembrie (22 noiembrie pentru al doilea tur de scrutin), între orele 12-21;
  • Sâmbătă, 9 noiembrie (23 noiembrie pentru al doilea tur de scrutin), între orele 7-21;
  • Duminică, 10 noiembrie (24 noiembrie pentru al doilea tur de scrutin), între orele 7-21.