Români plecați departe și stabiliți în țările de adopție, oameni care au purtat cu ei în lume valorile, tradițiile, obiceiurile noastre naționale, dar și pasiunile dobândite încă din fragedă pruncie pe plaiurile mioritice ale Carpaților. Tiberiu Murșa este unul dintre ei, dintre cei plecați să își construiască o altfel de viață, una nouă pentru el și familia lui. A reușit să-și sape destinul în piatră și să-l învelească în culori dulci și intense, să-l desăvârșească împodobindu-l cu flori, chipuri de îngeri, cu portrete și icoane.
Tiberiu Murșa este un artist complex care abordează cu mare talent sculptura, pictura și desenul. De 25 de ani în Italia, artistul a realizat de-a lungul anilor mai multe statui în mărime naturală și basoreliefuri, majoritatea cu nuanță religioasă. Pe lângă activitatea de sculptor, românul pictează și desenează, iar în localitatea Ciampino de lângă Roma monumentul dedicat aviatorilor îi poartă semnătura.
„Dar cea mai importantă lucrare pentru mine a rămas cea de la Terni, statuia Sfântului Valentin amplasată în fața catedralei cu același nume”, ne-a mărturisit sculptorul român, despre statuia sa în marmură de Carrara, înaltă de 3,5 metri.
Tiberiu Murșa s-a născut la 21 martie 1969, la Luduș, în județul Mureș. Încă din anii de gimnaziu a iubit pictura și arta în general, iar bazele formării sale în domeniul artistic și le-a însușit la Liceul de Artă din Tg. Mureș.
În anii primei tinereți, la București, a învățat „pictura bisericească” în cadrul Patriarhiei Române și în 1994 a plecat spre Roma, „ca toți tinerii care visau occidentul și un trai mai decent” după cum singur mărturisește. Talentul, responsabilitatea, i-au fost prieteni buni și l-au recomandat străinilor.
La Roma, încă de la început, și-a îndeplinit visul pe care îl avea de mult timp, acela de a lucra în marmură. Pasiune pe care Tiberiu Murșa și-o duce mai departe lucrând la o firmă de artizanat în piatră, dar în același timp nu uită de pictură și desen.
Tablourile sale îmbină culori și umbre, autenticitate și magie, iar în multe dintre ele pot fi regăsite frânturi de spațiu românesc, semn că artistul poartă în suflet încă dorul, nostalgia și amintirea locurilor natale.
Locuri pe care Tiberiu le vizitează ori de câte ori are ocazia și unde participă la expozițiile și manifestările artistice la care este invitat. Așa cum a fost în anul 2016 când, la Simpozionul „Drumuri Brâncușiene” de la Craiova, a sculptat și prezentat bustul poetului Adrian Păunescu.
Numeroase diplome și articole în presa italiană stau mărturie că activitatea artistică a românului Tiberiu Murșa este una apreciată în Italia, că sacrificiul pribegiei sale și-a atins scopul.
Vă invităm pe Facebook, să vizitați pagina de pictură și cea de sculptură a artistului român, pentru a vedea și admira o parte dintre lucrările sale.