Italienii aduc omagiu pictorului român Constantin Udroiu. Două evenimente în Basilicata

- Conținut sponsorizat -

Cu două evenimente semnificative la Accettura și în orașul Matera, capitala europeană a culturii 2019, italienii vor aduce omagiu lui Costantin Udroiu, marele și eclecticul pictor și intelectual român care a murit la Roma în anul 2014.

Primul eveniment va avea loc la 11 iulie 2019 la Accettura

Constantin Udroiu a fost declarat cetățean de onoare al acestei localități din regiunea Basilicata, zonă pe care marele artist a iubit-o foarte mult.

La ora 17:00, pe 11 iulie, la Accettura va fi prezentat volumul „Constantin Udoriu – I colori del cuore”, de Luisa Valmarin și Ida Valicenti. Volumul va fi prezentat în cadrul conferinței „Udroiu in Lucania” la care vor participa Alfonso Vespa, primarul localității Accettura, Luisa Vlamarin, soția artistului, Francesco Guida, profesor de istorie, Luciano La Torre, președintele Asociației „Art for the Valley”, Ida Valicenti, cercetător la Universitatea din București, Antonio D’Alessandri, profesor de istorie est-europeană la Universitatea din Roma.

Cel de-al doilea eveniment va avea loc la Matera

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Un oraș în care Constantin Udroiu a avut în decursul anilor opt expoziții de artă. Pe 12 iulie, la ora 19.00, în capitala europeană a culturii va fi inaugurată expoziția „I colori del cuore”,(„Culorile inimii”), o antologie a lucrărilor maestrului de origine română, organizată în sălile clubului cultural „La Scaletta”.

La vernisajul expoziției își vor aduce contribuția Mons. Pierdomenico Di Candia, Vicar General al Arhiepiscopiei Matera-Irisina, Goffredo Palmerini, jurnalist și scriitor, Luciano La Torre, președintele Asociației „Arte per la Valle”.

Expoziția va rămâne deschisă până în data de 21 iulie.

Constantin Urdoiu a locuit și a creat în apropierea Romei, fiind căsătorit cu profesoara Luisa Valmarin, titulara catedrei de Limba Română de la Universitatea „La Sapienza” din Roma.

A participat activ, cu o prezență distinsă și discretă, asemeni oamenilor profunzi, la dialogul cultural din Italia.

- Continuarea după publicitate -

Cu ocazia aniversării a 80 de ani, în prezența unor importante personalități politice ale Italiei, a afirmat : „Sunt de 40 de ani în Italia, dar continui să simt româneşte şi mă voi stinge cu acelaşi sentiment. Tot ceea ce am creat în această lume se adaugă stingher vastei opere a premergătorilor mei, oamenii de artă români”.

S-a remarcat în special în arta sacră, elementele de iconografie bizantină fiind o caracteristică apreciată de arhitecți și specialiști, lăsându-și semnătura pe absidele și boltele multor biserici din Italia și nu doar.

În numeroase interviuri Constantin Udroiu afirma: „Consider arta bizantină românească punctul principal de pornire pentru orice pictor român. Personal sunt profund legat de tradiția culturală a țării mele”.

Chipul maestrului Udroiu exprima umanitate, căldură, înțelepciune; a câștigat respect și simpatie prin ceea ce a fost, evitând arenele publice zgomotoase și goana pentru protagonism. Dragostea pentru artă și lucrul bine făcut, opțiunea pentru ca forma să aibă conținut, atașamentul pentru valorile românești și universale, au făcut din maestrul Udroiu un model.