Stufoasă şi foarte ramificată, cu numeroase frunze mici şi înguste, în formă de ace, foarte aromate şi mereu verzi, rozmarinul este o plantă aromatică perenă, cu o eficienţă terapeutică extraordinară, fiind printre cele mai folosite remedii naturiste.
În Italia, rozmarinul este de neînlocuit în bucătărie, în special în dieta mediteraneană.
Frunzele, proaspete sau uscate, se adaugă la multe feluri de mâncare. Aromatizează supele şi ciorbele de legume. Se adaugă, fin tocat, în legume crude şi gătite, preparate pe bază de cartofi şi plăcinte, în omletă, de asemenea, este foarte potrivit pentru parfumarea sosurilor. Este condimentul cel mai utilizat la grătar şi marinat iar aroma să se îmbină bine cu usturoiul. Optim şi la prepararea specialităţilor de pâine. Florile de rozmarin, în cantităţi mici, dau o notă proaspătă, plăcută în salate și o crenguţă de rozmarin într-o sticlă de ulei sau oţet creează un excelent condiment aromat.
Satul Acciaroli (provincia Salerno, regiunea Campania) situat în partea de sud a Italiei, este renumit pentru că aici se înregistrează cea mai scăzută rată a bolilor de inimă sau a sindromului Alzheimer.
Oamenii de ştiinţă au observat că toţi rezidenţii de aici consumă foarte mult rozmarin şi cred că dieta este cea care le influenţează longevitatea.
Speranța de viață la Acciaroli depășește vârsta la nivel național chiar de opt ani, astfel încât femeile trăiesc, în medie 92 de ani (în toată Italia speranța de viață este de 84) și bărbații 85 (la nivel național vârsta este de 79).
Pe lângă multe alte proprietăți, s-a dovedit că rozmarinul îmbunătăţeste memoria cu 15%, chiar dacă nu este consumat, ci doar prin simpla prezenţă a aromei sale într-o încăpere.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, atunci când este inhalată aroma de rozmarin, compuşii volatili trec în sânge prin plămâni și ajung la creier, unde influențează procesele de memorie.
Cercetătorii au studiat influenţa rozmarinului asupra persoanelor în vârstă, cu participarea a 150 de pensionari. Aceştia au stat în încăperi diferite, cu arome de rozmarin, lavandă sau fără niciun miros, trebuind apoi să transmită un mesaj într-un anumit moment sau să facă schimb de sarcini cu o altă persoană. Persoanele care s-au aflat în camera cu miros de rozmarin au efectuat mult mai bine testele de memorie decât celelalte două grupuri.
Rozmarinul este o plantă care se poate cultiva în grădină dar şi în ghiveci; astfel o avem întotdeauna la îndemână şi, cu recunoştinţă, ne putem bucura de multiplele sale calităţi.