„România are peste 60% din pădurile virgine ale Europei. O bogăție care trebuie gestionată într-un mod responsabil, pentru a nu se pierde un patrimoniu natural care este deja în pericol”, scriu jurnaliștii de la publicația italiană La Stampa într-un amplu articol despre pădurile virgine existente pe teritoriul țării noastre.
Pădurile virgine sunt ultimele ecosisteme forestiere în care natura supravieţuieste în forma sa pură, fără a fi afectată semnificativ de intervenția omului. În pădurea virgină arborii mor de bătrânețe, cad, se rup sau se usucă, iar lemnul mort rămâne acolo, hrănind ecosistemul pentru generațiile viitoare.
Italienii au dedicat articolul-reportaj pădurilor de la Strâmbu Băiuț, din județul Maramureș:
„În Maramureș, în partea de nord a României, în inima Carpaților, se află una dintre ultimele păduri virgine din Europa. Strâmbu Băiuț acoperă o suprafață de aproximativ 250 hectare, iar în 2017 a devenit parte a Patrimoniului Mondial UNESCO, împreună cu alte 24 mii hectare de păduri virgine identificate în opt zone ale României. În prezent, pe culmile munților Carpați există mai puțin de 300 de mii hectare de pădure virgină, iar o treime din acestea sunt în România”, scriu aceștia.
Un patrimoniu natural în pericol
„Instabilitatea politică, un cadru legislativ incoerent, o capacitate instituțională mediocră ar fi la baza unei supraexploatări a acestor păduri care nu preocupă doar ecologiștii. În 2016, președintele Klaus Iohannis a semnat o lege care definește tăierea ilegală drept o amenințare la adresa securității naționale și o practică care pune în pericol apele, pădurile și peisajul României”, specifică sursa citată. „Între anii 2013 și 2018, inventarul național al pădurilor românești ar fi înregistrat o exploatare de 38,6 milioane de metri cubi de lemn, dintre care doar 18 au fost aprobate în conformitate cu planurile de gestionare a pădurilor.”
„Un patrimoniu natural în pericol”, ne atenționează italienii.
Articolul publicat de La Stampa sub semnătura lui Rudi Bressa îl puteți citi aici.