Români din străinătate cu datorii la ANAF. Obligați să demonstreze că plătesc CASS în altă țară

- Conținut sponsorizat -

Mii de contribuabili din România, dar și cetățeni români plecați de mulți ani la muncă în străinătate și care se ştiau cu toate dările plătite, au primit de la ANAF vestea că au de dat statului sume restante pe ultimii 5 ani pentru asigurările de sănătate. Fiscul nu le-a dat prea multe explicaţii, ci doar termen de plată, 30 iunie, după care urmează executarea silită.

Aberaţia este mare când vine vorba de românii care lucrează în străinătate şi plătesc asigurări de sănătate în statele unde își desfășoară activitatea. Aceştia s-au trezit că pe anul 2015 au de plătit şi contribuţia de sănătate (CASS) în valoare de 348 de lei, pentru sistemul român.

Despre o astfel de situație am vorbit cu Marcela Marchidan, rezidentă la Roma de mai mulți ani, unde lucrează cu un contract de muncă legal înregistrat la statul italian. Marcela, originară din județul Prahova, s-a trezit de curând cu o înștiințare de la ANAF că are de plătit asigurările de sănătate în România pe anul 2015.

„Dacă ați plătit în străinătate trebuie să dovediți acest lucru și atunci nu mai plătiți și în România”, a fost răspunsul primit de la autoritatea fiscală din țară

«Am sunat la ei să aflu amănunte, cum de trebuie să plătesc și în România în condițiile în care eu, în anul 2015, lucram în Italia și plăteam aici toate taxele, inclusiv asigurările de sănătate. M-au întrebat dacă aveam un cont bancar deschis în țară și le-am răspuns că da, aveam. Mi-au spus că atunci sunt obligată să plătesc asigurări de sănătate. Păi cum așa, dacă eu am plătit și în Italia? Dacă ați plătit acolo trebuie să dovediți acest lucru și atunci nu mai plătiți și în România, mi-au spus. Ca atare, am mers la „Agenzia delle Entrate” și am scos un certificat de rezidență fiscală (Certificato di residenza fiscale) atât pe anul 2015, cât și pentru următorii, îmi mai trebuie extrasul de cont de la INPS cu contribuțiile plătite, apoi le traduc și le voi trimite la ANAF, în România», ne-a mărturisit Marcela Marchidan.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Este inechitabil să plăteşti o contribuţie pentru nişte servicii medicale de care nu ai beneficiat. Pentru că plăteşti în 2019 pentru perioada 2015 – 2016 şi atunci nu ai beneficiat de servicii medicale”, spune Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru de finanţe.

«În cazul în care ați plecat din ţară pentru o perioadă sau mai multe perioade de şedere în străinătate care depăşesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, aveați obligaţia completării şi depunerii formularului „Chestionar pentru stabilirea rezidenţei fiscale a persoanei fizice la plecarea din România”. Ca urmare a analizării datelor declarate de dvs. prin formular şi a analizării documentelor justificative anexate, organul fiscal stabileşte rezidenţa fiscală și vă va notifica, dacă vă păstrați sau nu rezidenţa în România sau dacă aceasta va fi în țara de adopție. Acest formular vă poate salva de la o dublă impozitare.», susțin reprezentanții ANAF.