Italia: Senatul a adoptat modificarea legii care extinde substanțial noțiunea de „legitimă apărare”

- Conținut sponsorizat -

Reforma prevede modificarea punctului doi al articolului 52 din codul penal italian și dă astfel mână liberă tuturor celor ce au în posesie „o armă deținută în mod legal” pentru a se apăra pe ei însuși sau altă persoană, precum și pentru a-și apăra bunurile proprii sau ale altuia, când se află în pericol de a fi atacați sau jefuiți, scrie Il Giornale.

Adoptarea modificării a fost votată cu 201 voturi pentru, 38 împotrivă și 6 abțineri, mai scrie sursa citată, precizând totodată că, deși vor continua să aibă loc anchete și victimele furturilor sau ale jafurilor care se apără folosind arme vor trebui să demonstreze că au fost folosite în circumstanțe de „legitimă apărare”, judecătorii nu vor mai putea să dea sentințe la discreția lor, ci vor fi constrânși să urmeze indicațiile legii.

„Este o zi minunată, în sfârşit dreptul sfânt al italienilor la legitimă apărare a fost confirmat. Începând de astăzi, delincvenţii vor şti că va fi mai greu să fii spărgător în Italia: va fi o meserie şi mai periculoasă”, spune Matteo Salvini după ce a fost adoptată în Senatul italian modificarea legii din Codul Penal prin care se limitează urmărirea penală împotriva persoanelor care folosesc arme pentru a se apăra împotriva hoților.

Legea mai spune, de asemenea, că pentru a fi considerată „legitimă apărare”, nu este nici măcar nevoie ca atacatorul sau hoțul să aibă o armă în mână, ci este de ajuns doar să amenințe că va folosi o armă. Astfel, prin această modificare, persoanele care se vor apăra în contextul unei „stări de perturbare gravă, care decurge din situația de pericol în desfășurare”, nu vor mai fi pedepsite.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Am lucrat la această bătălie de cel puțin 15 ani, nu pentru Liga, ci pentru italieni”, a mai declarat Salvini, care în ultimii ani a susținut mereu persoanele și comercianții judecați pentru uciderea infractorilor care au pătruns în locuințele sau magazinele lor, chiar dacă aceștia din urmă nu erau înarmați.

Legea întăreşte totodată sancţiunile pentru furt, furt din magazin şi violare de domiciliu, şi nu autorizează eliberarea condiţionată a infractorului decât după ce acesta rambursează pagubele suferite de victime.