Jurnaliștii italieni de la napolitan.it includ Castelul Peleș din Sinaia pe lista celor mai frumoase din Europa, alături de castelul Ambras din Austria, Neuschwanstein și Schleißheim din Germania și Castelul din Praga, Republica Cehia. „Castelul Peleș a fost primul castel cu lumină electrică din Europa”, scriu italienii care îl recomandă în itinerariul propus de ei celor dornici de a vizita noi obiective turistice de pe continentul nostru.
Castelul Peleș din Sinaia, reședința de vară a regilor României, a fost construit la dorința regelui Carol I, după ce a rămas încântat de frumusețea locurilor din Sinaia, care pe vremea aceea era un mic sat de munte, numit Podul Neagului.
În 1875 se pune piatra de temelie, iar la sfârșitul secolului al XIX-lea, Castelul Peleș se număra printre cele mai moderne reședințe regale europene, beneficiind de electricitate, lift interior și încălzire centrală. Deși în palat au fost construite mai multe șemineuri, acestea nu au fost folosite niciodată, de teama că fumul ar putea dăuna lucrărilor din lemn ale castelului.
Turnul central măsoară nu mai puțin de 66 de metri înălțime. Castelul are 160 de camere, mai multe intrări și scări interioare. La parter este expusă o colecție impresionantă care numără câteva mii de arme și armuri din mai multe țări. Piesa de rezistență a colecției este armura completă pentru călăreț și cal care cântărește peste 100 kg, dar care nu a fost purtată niciodată de către regele Carol I. Tot aici se află coroana regală, care a fost făcută din oțelul unui tun.
Pe lângă castel au fost construite Pelișorul, Corpul de Gardă, Economatul, Casa de Vânătoare Foișor, Grajdurile, Uzina Electrică și Vila Șipot. Datorită uzinei electrice proprii, Peleșul a fost primul castel electrificat din Europa.