O tânără familie de români din Anglia a hotărât să se întoarcă definitiv în țară, după ce au constatat că, după Brexit, s-au întețit atacurile xenofobe împotriva străinilor. Maria, Adi și cei doi copilași se vor întoarce în țara lor natală izgoniți de atitudinea arogantă și de respingere a celor din jurul lor, comportament care s-a intensificat în ultima perioadă.
La câteva luni după ce Marea Britanie a votat să părăsească Uniunea Europeană, Maria se afla în sala de așteptare a unui spital din Londra, așteptând un control medical. Era însărcinată cu al doilea copil. O femeie în vârstă, de origine engleză, i-a spus atunci că ar trebui să se întoarcă acasă, în România ei natală. „Ești o străină – își amintește Maria cuvintele bătrânei – locul tău nu este aici”. Românca a rămas uimită de atitudinea celei de lângă ea, nimeni în cei 10 ani de când trăia în Anglia nu i se mai adresase în acest mod.
Dar după campania Brexit din anul 2016, în opinia Mariei, ostilitatea multor cetățeni englezi față de cetățenii UE a ieșit la lumina zilei și este mult mai vădită decât înainte.
„După Brexit avem impresia că nu mai suntem doriți aici”, spune românca, apoi continuă: „nu vreau să crească aici copiii mei, într-un astfel de ambient.” Își amintește cum în parc, anul trecut, când fetița era la joacă împreună cu bona ei româncă, o femeie le-a acuzat că ar fi hoațe.
Maria are 31 de ani și a cerut agenției Reuters pentru care a acordat interviul să nu-i fie folosit și numele de familie. Femeia spune că se pregătește împreună cu soțul ei, Adi, în vârstă de 37 de ani și cu cei doi copii ai lor, să părăsească Marea Britanie la sfârșitul acestui an. Principalele motive sunt xenofobia și creșterea costului vieții în Londra. Cei patru membri ai familiei locuiesc într-o garsonieră pentru că prețurile la chirii sunt foarte scumpe și nu își permit un apartament mai mare.
Incertitudinea cu privire la Brexit este încă enormă, lumea politică este împărțită și încă nu se știe cum vor evolua lucrurile. Dar mulți europeni intenționează deja să părăsească această țară.
Anul trecut, până în luna iunie, 145 000 de cetățeni europeni au părăsit Marea Britanie, o creștere de + 18% față de anul precedent. Numărul imigranților a scăzut, chiar dacă politicienii englezi continuă să fie mândri de diversitatea etnică ce coexistă în Marea Britanie, iar guvernul a adoptat legislația care va permite cetățenilor UE care trăiesc în Regatul Unit să solicite un permis de ședere.
Dar mulți imigranți europeni, în special cei din statele membre mai sărace precum Polonia și România, încă nu se simt bineveniți în această țară.