Preot italian: Am plâns când am văzut cum trăiesc muncitorii agricoli români din sudul Italiei

- Conținut sponsorizat -

Exploatarea muncitorilor agricoli din sudul Italiei, orarul de muncă extenuant, plata derizorie, cazarea în condiții inumane, sunt aspecte binecunoscute atât de autoritățile italiene cât și de cele române. Dacă măsurile luate până acum nu au avut în mare măsură efect, aflăm din raportul Caritas, „Vieți la preț redus”, că tot mai mulți muncitori agricoli români exploatați aleg să părăsească Italia.

La recentul raport Caritas în ce privește situația muncitorilor agricoli din Ragusa (Sicilia), episcopul Carmelo Cuttitta a declarat citat de Insieme Ragusa News: „Când am văzut condițiile în care locuiau bărbații, femeile și copiii, am plâns și nu mă rușinez să o spun.”

Episcopul Carmelo Cuttitta a făcut această mărturisire în urma vizitei la câmpul de sere din Marina di Acate din provincia Ragusa. O zonă în care muncesc și trăiesc sute de muncitori agricoli în condiții precare și exploatare extremă. „Să participi la slujba bisericii și apoi să exploatezi ființe umane, înseamnă că ești o fiară, nu un om!”, a spus episcopul făcând referire la angajatori. Episcopul italian a participat la prezentarea raportului Caritas, „Vieți la preț redus”, care a prezentat situația muncitorilor din zonele Ragusa și Noto.

Munca ilegală implică cel puțin 30% din cazuri, dar crește până la 50% în rândul cetățenilor români care, fiind cetățeni ai UE, nu au nevoie de contractul de muncă pentru a beneficia de permisul de ședere – se arată în raportul Caritas. Salariile sunt sub orice standard de demnitate (de la 10 euro pe zi pentru lucrătorii romi, 20 euro pentru români, 30 pentru cetățeni din afara UE).

În ultimul timp a existat o ușoară creștere a salariilor datorită emigrării lucrătorilor și familiilor românești în țările din nordul Europei, unde condițiile de viață și de muncă sunt mai bune. În locul lor, s-a asistat în ultimele luni la sosirea muncitorilor de naționalitate albaneză.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Reprezentanții bisericii spun că ceea ce îngrijorează cel mai mult sunt condițiile de locuit (locuințe improvizate fără lumină, apă și salubritate) lipsa educației pentru copii, violurile la care sunt adesea supuse femeile.

În ultimii ani s-au deplasat în teritoriu reprezentanți ai autorităților, s-a vorbit, s-a dezbătut, s-a scris și s-au făcut controale. Prea puține și cu slab impact asupra realităților din zonele Campania, Calabria, Sicilia, Puglia, Basilicata, zone cu un potențial de risc ridicat în ceea ce privește respectarea drepturilor lucrătorilor în sectorul agricol.

Vestea că mulți muncitori români decid să părăsească aceste teritorii în căutarea de condiții de viață și de trai mai bune, nu poate decât să ne bucure și considerăm că este prima, dacă nu singura soluție, care să îi scoată din situația de semi-sclavie la care sunt supuși.

Foto: Diritti a Sud

- Mai multe după publicitate -