Varza de Bruxelles („cavolini” sau „cavoletti di Bruxelles”, la italieni) a fost cultivată încă din secolul al XIII-lea în Belgia, pe lângă orașul Bruxelles și este înrudită cu broccoli și cu varza, (în general cu legumele crucifere). Această legumă este cultivată pentru mugurii săi comestibili. Pe o tulpină de 50 – 70 cm, se formează, în formă de spirală ascendentă, muguri care sunt disponibili tot timpul anului, totuși sunt mai ușor de recoltat primăvara și toamna, când este sezonul maxim de creștere.
Consumată în mod regulat, varza de Bruxelles oferă numeroase beneficii pentru sănătate
Medicii recomandă consumul acesteia de patru-cinci ori pe săptămână, deoarece numeroase studii au arătat că legumele crucifere previn cancerul. Legătura între varza de Bruxelles și prevenirea cancerului nu ar trebui să ne surprindă, întrucât această legumă susține, datorită nutrienților pe care îi conține, cele trei sisteme ale corpului aflate în relație directă cu prevenirea cancerului și anume: sistemul de detoxifiere al organismului, sistemul antioxidant și sistemul anti-inflamatoriu.
Varza de Bruxelles conține 86% apă, proteine, lipide, carbohidrați, fibre, zaharuri, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, vitamina C, A, K, complexul B, acid folic, etc. Datorită nutrienților pe care îi conține, aceasta poate trata anemia și diabetul. Totodată, ajută la reglarea circulației sângelui, la producerea celulelor roșii din sânge. De asemenea, previne inflamația, apariția multor boli cardiovasculare, problemele intestinale, bolile neurologice. Varza de Bruxelles ajută la sănătatea oaselor și reduce riscul de obezitate. O dietă în care predomină varza de Bruxelles are un impact pozitiv asupra leziunilor ADN-ului, în felul acesta obținându-se o reducere a riscului de cancer.
Varza de Bruxelles se consumă fiartă, înăbușită, la cuptor, adăugată în diverse mâncăruri, salate, supe sau ca și garnitură.