La data de 11 februarie, în Europa, este marcată anual ziua numărului unic de urgenţă 112, dată instituită în anul 2009 şi dedicată creşterii gradului de conştientizare la nivel comunitar a importanţei acestui serviciu destinat cetăţenilor.
În acest sens, statele membre ale Uniunii Europene organizează manifestări de comunicare şi alte tipuri de evenimente pentru promovarea numărului unic de urgenţă 112 în rândul cetăţenilor comunitari.
În mod alarmant, mai puţin de jumătate din cetăţenii europeni au cunoştinţă de existenţa acestui serviciu şi îl folosesc în caz de urgenţă. Ziua europeană a numărului unic de urgenţă 112 reprezintă cea mai bună oportunitate de a informa cetăţenii asupra situaţiilor care fac obiectul apelării numărului unic de urgenţă şi ce anume trebuie să facă într-o situaţie specifică.
Se poate apela gratuit de pe telefonul fix și mobil
Veți intra astfel în contact cu serviciile de urgență – poliție, ambulanță, pompieri. Este unul din cele două numere (pe lângă cel regional de urgență) care poate fi format chiar și când telefonul este blocat.
Pe lângă 112, sunt valabile și numerele naționale de urgență. Numărul unic european (112) este însă singurul pe care îl puteți utiliza pentru a accesa serviciile de urgență în toate țările din UE. 112 este folosit și de unele țări din afara UE, cum ar fi Elveția și Africa de Sud.
Pentru mai multe informații despre 112, dar și alte numere naționale de urgență ale principalelor țări europene, vă invităm să citiți articolul: Români în UE: 112, numărul unic de urgență. Unde și când îl puteți apela în caz de necesitate