Ministrul Intotero la Roma: „Este nevoie de proiecte bine redactate din partea asociațiilor românești”

- Conținut sponsorizat -

O delegație a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni condusă de ministrul Natalia-Elena Intotero a avut luni, 4 februarie, la Roma, întrevederi cu reprezentanți ai mediului asociativ, ai cultelor românești și ai mass-media de limba română din Italia. În acest sens, ministrul le-a făcut cunoscute celor prezenți liniile principale de activitate ale ministerului, atât inițiativele MpRP desfășurate în 2018 cât și proiectele propuse pentru anul 2019. La întrevedere a participat și Ambasadorul României în Republica Italiană, domnul George Bologan.

4 februarie – Vizita ministrului Natalia Intotero la Roma

În elocuțiunea doamnei ministru din deschiderea întâlnirii au fost prezentate câteva dintre proiectele majore ale Ministerului pentru românii de pretutindeni din anul 2019, cum ar fi: organizarea unei Burse a locurilor de muncă pentru românii plecați peste hotare și care vor dori să se reîntoarcă acasă. Locurile de muncă, a specificat ministrul Natalia Intotero, vor fi îndeosebi în construcții și agricultură, iar un muncitor constructor va putea beneficia de un salariu de 3.000 de lei net. Bursa locurilor de muncă se va adresa îndeosebi românilor din Italia, Spania și Marea Britanie, iar informațiile vor putea fi studiate online. „Nu putem aduce muncitori străini, avem nevoie de români care să construiască România”, a spus ministrul românilor de pretutindeni.

În continuare, s-a prezentat celor din sală ideea înființării unei biblioteci virtuale și a unei aplicații a MpRP, cu ajutorul căreia românii plecați la muncă sau ca turiști în străinătate să poată fi informații cu prevederile și modificările legislative, să aibă acces rapid la site-urile ministerelor din România, să intre în contact cu asociațiile și instituțiile diplomatice din țara pe teritoriul căreia se află, să găsească unități de servicii deservite de români de care ar putea beneficia: restaurante, hoteluri, magazine, biserici.

Totodată, în cadrul întrevederii, secretarul general Alina Hagima a coordonat o sesiune de formare privind accesarea fondurilor nerambursabile oferite de MpRP, ocazie cu care le-a prezentat membrilor comunității românești din Roma metodologia redactării documentației proiectelor în vederea creării unui dosar eligibil.

În anul 2019 vor avea loc două sesiuni de finanțare a proiectelor, prima imediat după aprobarea bugetului care va avea loc pe parcursul acestei luni, iar următoarea în lunile iulie/august.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

În anul 2018, care tocmai s-a încheiat, reprezentanții ministerului au declarat că au fost nevoiți să returneze bani la bugetul de stat al României, deoarece nu au fost proiecte care să întrunească factorii necesari pentru a fi aprobate. Bani care s-au întors la guvern și care ar fi putut ajunge la asociații, în ajutorul românilor din comunitățile din străinătate. Principala cauză expusă de ministrul Intotero este legată de calitatea proiectelor, de cum au fost ele formulate: „Au fost proiecte cu idei foarte bune, dar nu au fost eligibile și noi nu am fost în măsură să le aprobăm.” În puține cuvinte, „idei bune, scrise rău.” Ce înseamnă eligibil? Să întrunească toate condițiile specificate în schema propusă inițial, altfel, documentul nu poate fi aprobat. Prin urmare, s-a solicitat asociațiilor și tuturor celor care solicită o finanțare nerambursabilă, o mai mare atenție la redactarea proiectelor atunci când sunt înaintate ministerului.

S-a propus din partea celor prezenți finanțarea proiectelor cu obiective nu doar culturale ci și la nivel social, de informare a românilor cu privire la drepturile lor, de acordare a asistenței în caz de exploatare și de muncă la negru, de trafic de persoane și în cazul accidentelor de muncă. Nu s-au primit astfel de proiecte sau dacă s-au primit nu au fost eligibile, a fost răspunsul reprezentanților ministerului. Rămâne de datoria asociațiilor de români din teritoriu de a se mobiliza pentru redactarea acestor proiecte cât mai conforme cu cerințele.

De asemenea, cei care primesc finanțări nerambursabile de la minister au datoria să prezinte justificarea amănunțită, pe bază de facturi, a modului de folosire a sumei de bani primite.

4 februarie – Vizita ministrului Natalia Intotero la Roma

Agenda vizitei a continuat cu participarea ministrului Intotero la Adunarea Eparhială şi Congresul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei (EORI), întrunită sub președinția Preasfințitului Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei

Evenimentul s-a desfășurat în incinta Centrului Mariapoli P.A.F.O.M., din localitatea Castel Gandolfo (RM), numărul total al participanților ridicându-se la peste 800 de persoane.

- Continuarea după publicitate -

În mesajul său de salut celor prezenți, demnitarul român a reiterat importanța menținerii și promovării identității lingvistice și spirituale a românilor de pretutindeni și rolul pe care biserica îl are în realizarea proiectelor educaționale, educația reprezentând un domeniu prioritar pentru MRP.

De asemenea, preoții prezenți au participat și la o reuniune de formare derulată de secretarul general Alina Hagima privind modalitățile de accesare a finanțărilor nerambursabile oferite de MRP.

Demersul are scopul de a-i încuraja pe românii de pretutindeni să depună într-un număr cât mai mare proiecte cu impact asupra comunității, cu accent pe păstrarea identității culturale, lingvistice, etnice şi religioase românești.

4 februarie – Vizita ministrului Natalia Intotero la Roma
4 februarie – Vizita ministrului Natalia Intotero la Roma
- Mai multe după publicitate -