Documentarul „Țară moartă” (The Dead Nation) a lui Radu Jude despre rolul României în holocaustul din timpul celui de-al doilea război mondial, va fi prezentat în ziua de 27 ianuarie, la Palazzo delle Esposizioni din Roma, începând cu ora 17:00, cu ocazia Zilei Internaționale a Memoriei.
Filmul este alcătuit din alăturarea a trei elemente de factură istorică: fotografii din România anilor ’30 şi ’40, realizate de Costică Acsinte, fragmente din jurnalul scriitorului şi medicului de origine evreiască, Emil Dorian, citite de Jude însuşi, şi materiale sonore de propagandă carlistă, legionară, antonesciană şi comunistă, din Arhiva Naţională de Filme.
Deşi sună a simplă galerie foto pe fundalul unor materiale din timpuri apuse, dar despre care încă se vorbeşte şi se va mai vorbi, filmul documentar al lui Jude înseamnă mult mai mult, având un efect profund căci, deşi mute, personajele din fotografiile realizate de Acsinte glăsuiesc mai mult decât orice relatare istorică. Dat fiind că nu există un sunet produs de o mişcare, de o acţiune, ci doar vocea lui Jude recitând din jurnalul lui Dorian, iar uneori, cântecele de propagandă, românii de altă dată privesc spectatorul, iar acesta din urmă nu are cum să îşi ferească privirea, deşi uneori poate că ar vrea.
Filmul de 83 de minute conţine aproximativ 500 de fotografii, după cum a declarat chiar regizorul la sesiunea de întrebări şi răspunsuri de după proiecţie, colecţia lui Acsinte, descoperită de Cezar Mario Popescu cuprinzând aproape 9000 de fotogafii.