Într-un articol apărut în publicația italiană Tempo News, comandantul companiei de carabinieri din Carpi, provincia Modena din Emilia Romagna, face un apel către familiile italiene de a controla temeinic documentele celor pe care îi angajează ca să aibă grijă de bătrânii lor: „De multe ori îngrijitoarele pe care le angajați nu sunt cine pretind a fi, își procură documente false cu identități românești dar provin de fapt din Republica Moldova.”
„În ultimele luni am arestat deja 10 persoane din Carpi și Mirandola, cetățeni moldoveni care, pentru a evita să fie opriți la frontieră când pleacă din Moldova, cu aproximativ 300 de euro își procură cărți de identitate românești false.”, spune Alessandro Iacovelli, comandantul carabinierilor din Carpi. „Pretind că sunt cetățeni români și cu ajutorul documentului falsificat reușesc să obțină carte de identitate italiană și permis de ședere și de muncă pe teritoriul țării noastre. Fenomenul este în creștere, probabil noi am descoperit doar vârful iceberg-ului.”
Documentele sunt ușor de contrafăcut, spune comandantul, iar cetățenii moldoveni care nu fac parte din Uniunea Europeană și care doresc să emigreze în Italia recurg la mijloace ilegale pentru a-și atinge acest scop. Cărțile de identitate false sunt aproximativ identice cu cele adevărate dar dacă se adoptă câteva măsuri elementare de control din partea forțelor de ordine li se poate verifica ușor veridicitatea: „Dacă observăm documentul sub o lumină ultravioletă și nu se vede seria numerică ce ar trebui să se reflecte pe spate, înseamnă că documentul este fals”, spune carabinierul italian. „Alte indicii care ar induce suspiciunea sunt slaba calitate de imprimare și faptul că documentul fals este lipsit de sistemele de siguranță necesare, cum ar fi hologramele. Uneori, însă, chiar și cel mai atent ochi nu își poate da seama la prima vedere că ceva nu este în regulă.”
În cele din urmă, Iacovelli avertizează familiile care intenționează să angajeze lucrători casnici:
„Familiile care angajează un lucrător casnic cu un document fals riscă foarte mult și poate suporta consecințe neplăcute, în special în ceea ce privește contribuțiile plătite la INPS pentru lucrătorul respectiv. Ca și cum acest lucru nu ar fi de ajuns”, concluzionează comandantul de carabinieri, „există numeroase cazuri în care îngrijitori cu identitatăți false au ajutat infractori și tâlhari să pătrundă în casele în care lucrau. Acordați maximă atenție celor pe care îi angajați pentru a avea grijă de cei dragi vouă, bătrâni sau bolnavi, și dacă aveți îndoieli contactați-ne. Suntem aici pentru dumneavoastră!”
Articolul în limba italiană poate fi citit aici: Prestate attenzione a chi assumete per prendersi cura dei vostri cari