Sindicalist italian arestat, muncitori agricoli români obligați și amenințați să se înscrie în sindicat

- Conținut sponsorizat -

Exploatarea muncitorilor agricoli până la limita sclaviei pe câmpurile și în serele agricole ale Italiei rămâne una dintre cele mai acute probleme cu care se confruntă lucrătorii străini pe teritoriul acestei țări. Recrutați în general din țările estrice ale Europei și din centrele de primire a refugiaților imigranți din nordul Africii, muncitorilor li se promit condiții de muncă și trai avantajoase ca apoi, odată ajunși la locul de muncă promis, să li se oprească documentele de identitate și să fie puși în fața unei situații total diferită.

Orar de muncă de 12-14 ore pe zi, pe ploaie, vânt sau arșiță, plată derizorie, 2, 3 sau maxim 4 euro pe oră, condiții de cazare pe câmp, în barăci, fără curent electric sau apă în unele cazuri, femei supuse la abuzuri sexuale din partea patronilor, oameni săraci, amenințați și obligați să muncească și să trăiască la fel ca în evul mediu pentru o bucată de pâine. La toate acestea se adaugă faptul deosebit de grav și alarmant că alături de angajatorii lipsiți de scrupule sunt și funcționari din sindicatele care ar trebui să apere drepturile acestor muncitori, oameni care nu reprezintă altceva decât un capital uman de pe urma căruia unii pot câștiga averi.

O operațiune a autorităților italiene din ultimele zile a scos la iveală, la Latina, în apropierea Romei, condițiile în care sute de muncitori agricoli străini, printre care și români, erau nevoiți să muncească pe câmpurile și în serele din zonă. „Condiții inumane”, se poate citi în raportul Poliției de Stat din Latina care a întreprins operațiunea „Libertate” împotriva unei organizații criminale dedicate exploatării forței de muncă și a „caporalatului”.

Marco Vaccaro, sindicalist de la Fai Cisl, arestat

Șase persoane, toate de naționalitate italiană, au fost arestate, printre care și un sindicalist de la FAI CISL, sindicatul de sector care apără interesele și drepturile muncitorilor din agricultură. Doar că, în acest caz, lucrătorii nu erau protejați ci erau obligați și amenințați să se înscrie în sindicat pentru a se beneficia de pe urma lor. Banii din taxa de înscriere și indemnizația de șomaj ajungeau în buzunarele funcționarului Marco Vaccaro, în vârstă  de 39 anni, din Morolo, director al filialei Fai Cisl din Latina.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Marco Vaccaro este acuzat de deturnare de fonduri și că ar fi făcut parte dintr-o organizație infracțională care avea ca scop exploatarea lucrătorilor agricoli străini, îndeosebi români și migranți africani din centrele de primire și care erau constrânși să lucreze în condiții inumane în fermele agricole din zonă.

În interceptările telefonice ale autorităților, într-un mesaj sms trimis de Vaccaro unui alt funcționar sindicalist, acesta scrie: „Lui Moș Crăciun îi cer să îmi aducă alți 4.000 de șomeri și o pisică.”

Marco Vaccaro, sindicalist de la Fai Cisl, arestat și acuzat de deturnare de fonduri în dauna muncitorilor agricoli. Foto: profilul public Facebook

În închisoare au ajuns și Luigi Battisti din Latina și Daniela Cerroni din Priverno, reprezentanți ai unei cooperative agricole „Agri Amici” cu sediul în Sezze, care se ocupa cu recrutarea forței de muncă, informează Il Messaggero. Arestați la domiciliu  Luca Di Pietro și Chiara Battisti din Latina, alți doi angajați ai cooperativei sus-numite și un angajat al primăriei, Nicola Spognardi.