Italienii îi numesc sclavi, pentru că în concepția lor doar sclavii ar fi putut accepta condițiile de trai și de muncă la care erau supuși muncitorii români de pe câmpurile din provincia Matera, în Basilicata. Aceștia erau constrânși să muncească 14 ore pe zi pentru o plată de 3,5 euro la oră și să locuiască în condiții de trai insalubre și lipsite de cele mai elementare reguli de igienă. Printre alte persoane care beneficiau de pe urma exploatării muncitorilor români erau și doi sindicaliști de la un centru de acordare a asistenței legale în domeniul muncii, precum și un angajat al primăriei, informează basilicata24.it
Acțiune de amploare a autorităților italiene, care a scos la iveală o întreagă rețea de intermediere și exploatare a forței de muncă
Lucrătorii români erau recrutați prin intermediul rețelelor de socializare cu promisiunea unui loc de muncă bine plătit. Odată ajunși în Italia, le erau confiscate documentele de identitate și puși să muncească chiar și 14 ore pe zi, sub amenințări și intimidări cu doar o jumătate de oră pauză pentru prânz. Puși să locuiască în barăci insalubre, de cele mai multe ori fără condiții elementare de igienă, muncitorilor români le era oprită din salariu chiria lunară.
În perioada cuprinsă între anii 2014 și 2018, pe câmpurile localităților Scanzano Jonico și Policoro, numărul de lucrători exploatați a fost de aproximativ 200, iar profiturile ilicite ale exploatatorilor depășesc 1.300.000 de euro.
Procuratura din Matera a decis punerea sub urmărire penală proprietarii de ferme agricole de fructe și legume la care munceau lucrătorii români. Au fost trimiși în judecată și doi sindicaliști de la un birou de asistență legală în domeniul muncii și protecției sociale (Patronat) din Marconia di Pisticci și un funcționar de la primăria din Scanzano Jonico.
Unsprezece persoane au ajuns în închisoare și una a fost pusă sub arest la domiciliu, toate acuzate de asociere criminală în vederea intermedierii cu caracter transnațional și a exploatării forței de muncă, de extorcare, violență privată, utilizare necorespunzătoare a cardurilor de credit, corupție.
Investigațiile efectuate de carabinierii Unității Operative Policoro și ai Inspectoratului Muncii din Matera și Potenza au început în luna mai 2018, în urma unui denunț făcut de un muncitor român care a avut curajul să mărturisească autorităților abuzurile la care a fost supus de către așa-zișii angajatori. Anchetele au fost coordonate de procurorii Pietro Argentino și de Annafranca Ventricelli.