Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a început o anchetă cu privire la violenţele Jandarmeriei din 10 august şi cere explicaţii Guvernului României pentru folosirea forţei împotriva demonstranţilor paşnici, se arată într-un comunicat al comunităţii comunităţii Declic, citat de Mediafax.
ONU dă curs, astfel, petiţiei comunităţii Declic, prin care peste 80.000 de persoane au cerut Naţiunilor Unite investigarea şi sancţionarea abuzurilor Jandarmeriei Române la mitingul Diasporei.
„Persoana noastră de contact de la ONU ne-a înştiinţat cu privire la corespondenţa purtată cu Ministerul Afacerilor Externe din România pe tema încălcării drepturilor omului la protestul diasporei. Într-o scrisoare trimisă ministrului Teodor Meleşcanu, acesta este înştiinţat că ONU a primit informaţii care indică încălcări grave ale drepturilor omului la protestele din 10 august. Termenii scrisorii sunt extrem de duri la adresa Guvernului şi a modalităţilor în care autorităţile au ales să se raporteze la manifestanţii paşnici.”, a declarat Antoniu Bumb, campaigner Declic.
Raportul ONU privind încălcările drepturilor omului la protestele din 10 august 2018 va fi finalizat şi făcut public în luna martie, cu ocazia Consiliului Drepturilor Omului.
Ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, este somat de ONU să răspundă acuzaţiilor şi i se cer informaţii suplimentare despre investigaţiile derulate în România cu privire la acţiunile Jandarmeriei. Nu în ultimul rând, ONU solicită dovezi că s-au luat măsuri pentru ca „apărătorii drepturilor omului din România, inclusiv protestatarii, să îşi poată derula activitatea fără frica represaliilor.”
Ministrul de externe român asigură Organizaţia Naţiunilor Unite că România este o democraţie funcţională, dar nu răspunde concret la niciuna din cerinţele sau acuzaţiile celor de la ONU.
Declic, o platformă românească de campaigning online, a anunţat că a trimis, la finalul lunii octombrie 2018, un raport, realizat la solicitarea Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, care prezintă, potrivit acestora, dovezi privind abuzurile şi încălcările flagrante ale drepturilor omului, reprezentând şi un semnal de alarmă în privinţa folosirii unor gaze şi substanţe lacrimogene împotriva populaţiei civile paşnice.