Vulcanul Etna a început din nou să erupă. În dimineața zilei de 24 decembrie, s-au înregistrat în zonă peste 130 de cutremure, unele dintre ele de peste 4 grade pe scara Richter, scrie La Repubblica. Cutremurele au provocat o fisură în partea de sud-est a craterului. Un nor gros de cenușă a umbrit zona, aeroportul „Fontanarossa” din Catania a fost închis începând cu ora 14:00.
Epicentrul cutremurului a fost situat la un kilometru de craterele adânci ale vulcanului. Fisurile provocate au afectat, de asemenea, craterele Nord-Est și Nuova Bocca. Norul mare de cenușă este vizibil din Catania și de pe mare.
Situat pe insula Sicilia din Italia, în apropiere de orașele Messina și Catania, vulcanul Etna are înălțimea de 3340 m, fiind cel mai înalt și cel mai activ vulcan din Europa. Se estimează că vulcanul erupe la fiecare 3 luni, și că la fiecare aproximativ 150 de ani sunt distruse și localități.
Înălțimea sa este controversată, datorită distrugerii parțiale a conului vulcanic la erupții, care au format până la 400 de cratere secundare. Aria de acțiune distrugătoare a vulcanului se întinde pe o suprafață de 1.250 km².
Cu toate acestea, poalele vulcanului sunt dens populate; acest fapt se explică prin fertilitatea deosebită a solului. Cenușa vulcanică adusă de erupții a creat un sol adecvat pentru cultivarea viței de vie, a pomilor fructiferi și a măslinilor.