Treizeci și cinci de femei antreprenor din România și din Italia s-au reunit în perioada 14-15 decembrie 2018 la sediul Ambasadei României în Republica Italiană, în cadrul workshop-ului „Femeia Antreprenor 2018”. Programul aparține Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și este derulat prin intermediul Agenției pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Atragere Investiții și Promovare a Exportului (AIMMAIPE), simultan în patru capitale europene: Roma, Madrid, Paris și Londra.
Evenimentul a fost deschis de ambasadorul George Bologan, care a subliniat în discursul său rolul schimburilor de experiență în construirea de legături reale, care să contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri. Prin creativitatea și sensibilitatea lor, femeile antreprenor aduc o valoare adăugată mediului antreprenorial, promovând în același timp o abordare mai pragmatică și mai umană.
În continuare, consilierul economic al Biroului de Promovare Comercială și Economică din cadrul Ambasadei, Norina Boru, a prezentat caracteristicile mediului de afaceri din Italia, cu accent pe oportunitățile de export pentru companiile române.
În cadrul celor două zile de activitate, vor fi prezentate poveștile de succes ale unor femei antreprenor române din Italia și informații cu privire la pașii necesari pentru înființarea unei companii în Peninsulă. Participantele la workshop-ul interactiv vor avea ocazia să împărtășească experiențe și să cunoască informații specifice cu privire la oportunitățile relevante pentru principalele domenii de activitate ale acestora: imobiliar, construcții, arhitectură și servicii conexe, turism, catering, construcții, consultanță financiar-bancară, IT și producții textile.
Includerea Romei în programul „Femeia Antreprenor 2018” a fost făcută în contextul favorabil al schimburilor comerciale bilaterale, care în anul curent vor depăși 15 miliarde de euro, cea mai mare valoare înregistrată în istoria relațiilor economice.
AIMMAIPE București implementează Programul Național multianual pentru dezvoltarea antreprenoriatului în rândul femeilor din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii. Obiectivul programului este stimularea și sprijinirea demarării și dezvoltării structurilor economice private înființate de către femei, promovarea unui sistem de informare și instruire, care să faciliteze mobilitatea femeilor pe piața forței de muncă și dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale acestora în scopul implicării lor în structurile economice private.