Români în Italia. Argentina Diaconu, primul ghid turistic român la Veneția: „Un examen greu pe care l-am trecut cu succes”

- Conținut sponsorizat -

Italia este una dintre cele mai frumoase țări din lume, plină de orașe încărcate de istorie, de arhitectură veche care te transportă cu ușurință într-o lume de vis, desprinsă parcă din poveștile cu prinți și prințese pe care le citeam odinioară. O poveste fără sfârșit este și viața tinerei românce Argentina Diaconu, care a decis cu mulți ani în urmă să se stabilească la Veneția, oraș unic în Italia dar și în lume și unde a devenit în scurt timp singurul ghid turistic de origine română.

Să vorbești cu Argentina, tânără română modestă, timidă dar inteligentă și sociabilă, este o mare plăcere. Interacționând cu foarte mulți oameni prin natura meseriei sale, lasă impresia unei persoane pe care o cunoști de mult timp, chiar dacă de fapt este prima oară când interacționezi cu ea.

Argentina Diaconu este originară din Segarcea, județul Dolj și din dragoste pentru Veneția a renunțat la o bursă în Franța iar din anul 2007 a devenit primul ghid român la Veneția, unde s-a stabilit alături de soțul său.

Despre începuturile sale la Veneția, Argentina Diaconu povestește:

«Din România am plecat la vârsta de aproape 23 de ani, am plecat cu o bursă la o facultate din Franța unde am cunoscut un student venețian care, după câțiva ani, mi-a devenit soț. După un master în Turism în Franța, am urmat un stage la Biroul de Turism al Veneției, unde, mulțumită limbii franceze, am gasit foarte repede de lucru la recepția unui hotel. Veneția mi-a plăcut de la început și mă uimește în continuare, văzând turiștii din hotel și de la Biroul de Turism mulțumiți de explicațiile mele, mi-a venit ideea că aș putea încerca să particip la examenul de ghid local al Veneției.»

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI
Argentina Diaconu cu turiști români la Veneția. Foto: profilul Facebook

Un efort recompensat, un loc de muncă binemeritat

«În anul 2007 am devenit primul ghid român la Veneția și poate și prima în Italia (colegii care acum lucrează la Roma sau la Florența, din câte știu eu, nu erau ghizi în acea perioadă). Cum se devenea ghid local în Italia în anii 2006/2007? Trecând un examen local foarte dificil, trebuia să ai studii universitare, să cunoști două limbi străine, examenul era foarte, foarte dificil, trei examene scrise, un examen oral pe care reușeau să îl treacă doar 10-15% dintre cei care participau. Timp de 2/4 ani, am fost eu, o româncă, cea mai tânără ghid turistic din Veneția. Ghid local în acea perioadă în Italia era o meserie prestigioasă, mi-am dat seama ceea de ce am realizat când am reușit să trec examenul și să îmi cunosc colegele. Sunt persoane extraordinare, multe dintre ele au publicat cărți, sunt profesoare la nivel universitar. A fost ca un fel de încoronare a eforturilor mele, ale părinților care au făcut sacrificii să ne țină în școală pe mine și pe sora mea, a fost ca și cum pentru mine proverbul românesc „dacă ai carte, ai parte” s-ar fi adeverit.», ne spune Argentina mândră de eforturile și realizările sale.

Turiștii români la Veneția sunt foarte bucuroși să întâlnească un ghid român

Argentina Diaconu cunoaște la perfecție limba italiană și cea franceză, limbi în care românca noastră povestește turiștilor străini istoria Veneției și le dă detalii despre obiectivele turistice pe care le vizitează împreună. Dar cea mai fericită este atunci când însoțește grupuri de turiști români, pentru că atunci, Argentina vorbește în limba țării sale:

„Turiștii români sunt foarte bucuroși să întâlnească un ghid român, eu încerc să le prezint Veneția vorbind și despre scriitorii sau istoricii români care au poposit la Veneția de-a lungul timpului, cum ar fi Iorga, Alecsandri, și despre momente din istoria noastră care au legătură cu locuri sau personaje venețiene.”, afirmă Argentina. Referitor la turiștii români întâlniți în laguna italiană, românca noastră mai spune: „Cel mai în vârstă turist român pe care l-am cunoscut până acum și care a venit la Veneția recent cu un grup, avea 97 de ani. Un domn cu multă poftă de viață pe care nu o să-l uit niciodată.”

- Continuarea după publicitate -
Argentina Diaconu cu un grup de turiști moldoveni la Veneția. Foto: profilul Facebook

Cu inima acasă, în România

«În România încerc să merg destul de des, în trecut mergeam numai o dată, de două ori pe an, dar în ultimii ani merg mai des, anul viitor o să ajung de cel puțin patru ori, cred. În ultimul an, parcă văzând problemele care sunt în țară, gândindu-mă la părinții mei care încep să îmbătrânească, parcă simt nevoia să merg mai des.», ni se destăinue Argentina.

Argentina Diaconu alături de alți români pe 1 decembrie, la Veneția. Foto: profilul Facebook

Ce ar trebui să facă România pentru a atrage mai mulți turiști?

I-am pus întrebarea cu încrederea într-un răspuns obiectiv, pe care Argentina nu a întârziat să ni-l dea:

- Continuarea după publicitate -

«România ar trebui să facă pentru a atrage tot mai mulți turiști străini câteva autostrăzi, programe de promovare pe plan local, pe regiuni și publicitate corectă la Târgurile de Turism la nivel internațional. Nu o să uit niciodată rușinea pe care am simțit-o față de colegii mei francezi la Târgul de Turism ITB Berlin din anul 2003 când am văzut că „mândria” Pavilionului României era o „Miss România”, pe când pavilionul vecin, ce al Ungariei, se „lăuda” promovând turismul termal… »

Continui să rămân româncă dar…

Făcând referire la declarațiile Ministrului de Finanțe din România care propune limitarea dreptului de muncă pentru români în străinătate, Argentina ne-a mărturisit: «Am rămas în continuare numai cu cetățenia română, dar după declarațiile făcute de politicienii noștri în ultimul timp, m-am gândit după 16 ani de când sunt în această minunată țară, că poate a venit momentul să cer și cetățenia italiană. Nu se știe niciodată…»

- Mai multe după publicitate -