Postul de televiziune Pro-TV din România a demarat o campanie despre viața femeilor românce emigrate în Italia, care lucrează ca îngrijitoare în casele italienilor. Într-un prim material al campaniei initulată „Sindromul Italia”, Pro-TV a prezentat un interviu cu o „badantă” româncă din Bologna care descrie viața de îngrijitoare în cele mai negative aspecte ale sale: „Nimic, nu există viaţă. Există muncă şi atât.”, spune Lenuța Pralea pentru sursa citată. Apoi, românca afirmă că sunt angajatori care au pretenția și la prestații de natură sexuală din partea îngrijitoarelor: „Trebuie să fii sclava mea și în pat”, a afirmat Lenuța că i-ar fi impus un bătrân italian pentru care lucra.
Lenuța Pralea este din Târgu-Neamţ și de 14 ani e în Italia. În România a ţinut contabilitatea unei firme, acum are grijă de o bătrână cu demență senilă.
Activitatea, trăirile și sacrificiile Lenuței, sunt redate de Pro-TV într-un reportaj în care se specifică: «În cele mai multe cazuri din Italia, fie bătrânul, fie copiii sau rudele lui le tratează înjositor, când văd femei din Estul Europei sau din Asia, care acceptă, pe bani relativ puţini, să fie la dispoziţia lor zi şi noapte. A simţit şi Lenuța, la familia la care a lucrat acum câţiva ani, unde a avut grijă de soţia unui bătrân.
Lenuța Pralea: Ce spunea? Foarte urât, „tu eşti sclava mea. Şi trebuie să fii sclava mea şi în pat”. Bătrânul, pentru că eu lucram şi pentru soţia lui. Tot timpul mă jignea, când nu îi convenea ceva, te trata ca pe un nimic, erai nimic în faţa lui.
Fix sclava lui şi îmi dădea 400 de euro pe lună, să nu credeţi că îmi dădea nu ştiu ce. 400 de euro pe lună îmi dădea.
Ştiam că am familia în ţară şi trebuie să o întreţin. Asta este.», conclude românca noastră.
Lenuța a lăsat acasă un copilaş, care peste ani a devenit un tânăr cu o adolescență plină de reproşuri la adresa ei. De altfel, şi soţul şi părinţii ei au condamnat-o pentru că şi-a părăsit căminul.
«Avem o generaţie întreagă de femei sacrificate. Par rupte complet de societatea românească, sunt dependente de locul unde muncesc şi dovedesc că nu se mai pot întoarce în ţară, definitiv. Familiile lor au învăţat să se descurce fără ele, bazându-se doar pe sprijinul financiar şi mai deloc pe cel sufletesc. Mamele lipsesc cu anii de acasă şi, în tot sacrificiul lor, devin realmente un sponsor, o simplă sursă de venit pentru cei apropiaţi.» mai susține Pro-TV în materialul său pe care vă invităm să îl vizionați și citi în întregime AICI.
Noi, vă invităm la o dezbatere deschisă despre acest subiect și vă așteptăm părerile ca mesaj pe pagina noastră Facebook, Rotalianul – Revista românului din Italia, sau email la: contact@rotalianul.com, în care să ne împărtășiți părerea dumneavoastră despre tot ce înseamnă viața de îngrijitoare în Italia. Are și aspecte pozitive această ocupație? Care sunt acestea?
Sursa foto: Pro-TV