Italia: muncitori români exploatați, munceau 11 ore pe zi cu 4 euro pe oră. Doi „caporali” români și un italian arestați

- Conținut sponsorizat -

Doi cetățeni români stabiliți în Italia au fost arestați împreună cu un cetățean italian, fiind acuzați toți trei de asociere criminală, intermediere ilegală a forței de muncă și angajare ilegală agravată de violență, amenințare și maltratare. Cei trei aduceau muncitori din România și Albania pe care îi exploatau pe câmpurile și în livezile din nordul Italiei, obligându-i să lucreze până la 11 ore pe zi, de multe ori fără contract de muncă, fără nicio asigurare în caz de accidente, pentru o plată de 4-5 euro pe oră, relatează Il Gazzettino.

Fără contract de muncă, pentru 4-5 euro pe oră

Gaetano Pasetto, 48 ani din San Bonifacio (Verona), Mihai Atănăsoaei, 45 anni, român rezident la Dicomano (Florența) și Neculai Dudău, 63 ani, român stabilit la Solesino (Padova) sunt cei trei arestați, care, prin intermediul unor cooperative de plasare a forței de muncă, se ocupau cu recrutarea muncitorilor și exploatarea lor în sectorul agricol și pe șantiere, în construcții.

Lucrătorii, care soseau în Italia fără nimic, primeau inițial un depozit de 500 de euro din care se scădeau în prima lună 4-5 euro pe oră salariu, costul pentru locul unde dormeau și masa pe care o primeau zilnic. Românii și albanezii – aproximativ treizeci de lucrători implicați în această afacere – au semnat un contract pe un an de zile, dar nu au primit nicodată vreun fluturaș de salariu, nu au beneficiat de concediu plătit și nu există indicii că le-ar fi fost plătite contribuții la sistemul de asigurări sociale (INPS).

Italianul era administratorul cooperativelor de distribuire a forței de muncă

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Potrivit anchetatorilor, Gaetano Pasetto era cel care coordona distribuirea lucrătorilor în teritoriu, adevăratul patron, cel care furniza mână de lucru unor ferme din Toscana și Veneto. Pasetto deținea două cooperative, „The New Labour” și „Geoservice”, care întocmeau contracte de servicii, prima în regiunea Veneto, a doua cooperativă în Toscana. Muncitorii erau sub controlul direct al italianului ajutat de doi „caporali” români, Atănăsoaei și Dudău, care aplicau directivele lui Pasetto și desfășurau activitatea tipică a „caporalatului” în relația cu muncitorii. Se ocupau cu recrutarea și evidența acestora, îi duceau la locul de muncă stabilit, efectuau plățile, se ocupau de cazarea muncitorilor, care, de cele mai multe ori, erau nevoiți să locuiască în barăci, fără condițiile de igienă necesare unui trai decent.

Carabinierii, în urma investigațiilor efectuate, au descoperit că lucrătorii erau distribuiți la muncă în cadrul unor ferme și proprietăți din Gavorrano (Grosseto), Castellina in Chianti (Siena), Rufina, San Piero a Sieve, Montaione (Florența), Peschiera del Garda, precum și în zona colinară numită Valpolicella din regiunea Veneto. În funcție de cererile pe care le avea, Gaetano Passeto trimitea mână de lucru în pădure la tăiat lemne, în vii la cules dar și la îmbuteliat vin, la diverse lucrări agricole și de construcții.

Ancheta a pornit de la moartea în urma unui atac de cord, la Rufina (Florența), pe 7 noiembrie 2017, a unui român angajat cu ceilalți muncitori la recoltarea măslinelor.

- Mai multe după publicitate -