Ecoul evenimentelor din 10 august de la București, când manifestanții din Piața Victoriei au fost agresați în mod brutal cu gaze lacrimogene, tunuri cu apă, spray-uri iritante, de către forțele de ordine, se face încă auzit. În Piață, alături de românii din țară, s-au alăturat mii de români veniți din diaspora care, apoi, s-au întors în țările de adopție unde au povestit cum au fost „tratați” la București. Despre participarea diasporei și marele impact la nivel european al represiunilor împotriva românilor de la mitingul din 10 august, scrie ziaristul Cristian Unteanu în cotidianul Adevărul.
Redăm mai jos un fragment din articolul respectiv, care poate fi citit integral pe site-ul Adevărul:
«Marea greşeală europeană a domnului Dragnea a fost de a nu înţelege, nici măcar acum, dimensiunea externă a dezastrului produs de reprimarea violentă a manifestaţiei organizate de diaspora pe 10 august.
Nu pot comenta nimic despre dimensiunile penale ale unora dintre faptele de atunci, este o anchetă în curs şi este normal să aşteptăm deciziile justiţiei. Mă refer la neştiinţa demonstrată de dl. Dragnea în ce priveşte evaluarea impactului pe care urma să-l producă prezenţa în Piaţa Victoriei a unui număr mare de cetăţeni români dar trăitori acum pe alte meleaguri care, poate pentru prima oară în viaţă, luau contact direct, pe pielea lor, la propriu, cu efectele grenadelor lacrimogene, tunurilor de apă şi cu bătaia administrată de jandarmii dezlănţuiţi în atac nediscriminatoriu asupra mulţimii.
Ce n-a înţeles dl. Dragnea (ceea ce nu ştiau nici consilierii săi de imagine sau de comunicare) a fost că, din acel moment, fiecare dintre membrii diasporei aflat acolo devenea, aşa cum spun unele manuale de specialitate, vector natural de imagine. Este o categorie de o valoare nepreţuită tocmai fiindcă e superioară relatărilor profesioniste uşor de acuzat de a fi producătoare de „fake news“, partizane şi interesate. Nu, ei sunt cetăţeni obişnuiţi care, odată întorşi acasă, vor deveni tot atătea puncte de diseminare a informaţii în totate mediile pe care le frecventează, cu o poveste umană despre teroare într-o ţară primitivă şi imprevizibilă.
Să nu aveţi niciun fel de îndoială, poveştile astea circulă acum spuse cu mare convingere personală şi de tineri sau tinere care lucrează la Comisia Europeană, Parlament, Consiliu sau alte organisme comunitare, relatând în faţa colegilor lor cum au fost ei agresaţi, fugăriţi şi terorizaţi în ţara natală. Adică exact tipul de istorii care dă o motivaţie umană măsurilor viitoare de izolare a României domnului Dragnea care nu numai că nu se mai poate baza pe o acţiune cât de cât favorabilă a diasporei, ci a construit o diasporă indignată şi ostilă.»
Cristian Unteanu este ziarist începând cu 1973, a lucrat la Radio televiziunea Română apoi, din 1998, este acreditat pe lângă instituțiile europene și NATO din partea mai multor ziare sau televiziuni românești. A fost editorialist pe probleme europene al ziarului ZIUA, a realizat sute de emisiuni de televiziune printre care ciclul MILLENNIUM sub egida Clublui de la Roma, Academiei Franceze și a Academiei Române.