Expoziții foto-documentare la Roma, în Italia, dedicate Centenarului Marii Uniri

- Conținut sponsorizat -

Miercuri, 5 septembrie 2018, ora 18:00, în Galeria de Artă a Accademia di Romania in Roma (Viale della Belle Arti 110) va avea loc inaugurarea expozițiilor foto-documentare:„Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la Încoronarea Suveranilor României Mari” și „Centenarul Primului Război Mondial şi al Marii Uniri: Femeile de pe front. Câmpul de luptă al Reginei Maria”, informează un comunicat transmis publicației noastre de reprezentanții Academiei Române din Roma.

Cele două expoziții foto-documentare dedicate Centenarului Primului Război Mondial și Centenarului Marii Uniri sunt organizate de Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania in Roma și Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, în parteneriat cu Muzeul Național Cotroceni,Muzeul Naţional de Istorie a României și Arhivele Naţionale ale României, și beneficiază de patronajul Ambasadei României în Italia, Primăriei orașului Roma și al Bibliotecilor Romei.

Expoziția „Marea Unire. De la victoria în Primul Război Mondial la Încoronarea Suveranilor României Mari”este concepută să scoată în evidență evenimentele prin care a fost celebrată Marea Unire în 1918 și 1922, prezentând atât personalitățile istorice, cât și momentele care au definit-o. În centrul acestei expoziţii se află manifestările desfăşurate în Bucureşti, capitala României Moderne eliberate de sub ocupaţia germană, şi în Alba Iulia, capitala simbolică a României Mari. Fotografiile surprind imagini ale Suveranilor Români în fruntea trupelor române şi aliate care defilează în Bucureştiul eliberat, bucuria bucureştenilor care supravieţuiseră ocupaţiei germane, portrete ale oamenilor politici şi a oamenilor simpli, martori la proclamarea Unirii în Alba-Iulia, precum şi prezenţa reprezentanţilor Aliaţilor la Încoronarea din 1922. Astfel, expoziția este structurată în două subteme: evenimentele organizate pe 1 decembrie 1918 la București și Alba Iulia și Încoronarea suveranilor României Mari în 15 octombrie 1922. Fotografiile incluse în expoziţie au fost selectate din fondul documentar deţinut de Muzeul Naţional Cotroceni, fiind realizate de fotografi celebri din a doua jumătate a sec. al XIX lea.

Curatorii expoziției foto-documentare„Centenarul Primului Război Mondial şi al Marii Uniri: Femeile de pe front. Câmpul de luptă al Reginei Maria”, Cornel Ilie (Muzeul Naţional de Istorie a României) şi Monica Negru (Arhivele Naţionale ale României), propun un excursus documentar despre contribuţia femeilor din România la Primul Război Mondial, în calitate de combatante pe front sau în spatele liniilor, ca asistente sau infirmiere, ca membre ale Crucii Roşii, în spitalele de campanie sau ca activiste în variile asociaţii înfiinţate cu scopul de a-i sprijini pe refugiaţii şi orfanii de război. Fragmente importante din expoziţie îi sunt dedicate Reginei Maria, a cărei contribuţie la organizarea Crucii Roşii române şi a serviciului de ambulanţă a fost esenţială. Expoziţia documentează, de asemenea, abnegaţia cu care Regina a întreprins, în ciuda condiţiilor deosebit de dificile, nenumărate vizite pe front şi în spitalele de campanie pentru a ridica moralul soldaţilor şi al răniţilor. Propune, totodată, şi o bogată galerie de portrete ale unor femei aviator, ofiţer, avocat – adevărate excepţii în epocă – infirmiere, scriitoare, activiste pentru emanciparea femeilor, călugăriţe care au participat la evenimentele belice.

Organizatori: Institutul Cultural Român, Accademia di Romania in Roma șiInstitutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Parteneri: Muzeul Național Cotroceni,Muzeul Naţional de Istorie a României și Arhivele Naţionale ale României

Patronaje: Ambasada României în Italia, Primăria orașului Roma șiBibliotecile Romei.

Parteneri media: Radio România, GP Magazine, Rome Guide, Vivi Roma TV, Yes Art Italy, Romeig, Roma Multietnica, Più Culture, Officina delle Culture, Art Wave, Associazione Culture del Mondo, Cultural Pro, Scoprendo Roma, Abitare a Roma, B in Rome.