Este posibilă dragostea între persoane de naționalitate, cultură sau religie diversă?

- Conținut sponsorizat -

Pe fondul societăților actuale globalizate, cuplurile de naționalități diferite sunt un aspect din ce în ce mai comun al realității. Călătoriile, serviciul sau studiile ajung să genereze noi relații în care comunicarea și respectul reciproc față de tradițiile fiecărui partener într-un cuplu sunt elementul cheie într-o relație de durată. Aceste persoane sunt de asemeni victime ale unor nenumărate probleme printre care se reliefează nesfârșitele proceduri birocratice și discriminarea.

O dimineață de vineri obișnuită, un autobuz plin de lume, persoane de toate naționalitățile, cum bine șade unui mijloc de transport în comun dintr-o mare metropolă multietnică, cum e Roma.  Români, ruși, polonezi, filipinezi, chinezi și vreo câțiva italieni, poate. Toți cu fețe triste, frunți încruntate, atitudini ostile din cauza lipsei de spațiu și al aerului irespirabil, coate în coaste și călcat pe picioare, într-un spațiu de 50 de persoane în condiții normale, dar unde ne îngrămădim cel puțin numărul dublu! Adică, undeva pe la 100-150!

Norocul sau Sfânta Vineri nu mă părăsesc nici astăzi și găsesc un scaun unde să mă așez şi să răsuflu uşurată, scăpând iarăși vie şi nevătămată din încleştarea cotidiană cu care mă confrunt în fiecare dimineață pe la ora 9 în autobuzele romane. Chiar dacă, o senzație de vinovăție față de toți ceilalți care rămân în picioare, tot am!

N-am avut timp de regrete, în fața mea, doi tineri, ea și el, mi-au atras imediat atenția. Nu că mi-ar plăcea să mă uit gură cască la cei din jur sau să fixez persoanele din fața mea cu priviri iscoditoare care să-i pună în încurcătură, nu, nu sunt genul. Dar pe ei nu aveai cum să nu-i privești!

Femeia, un păr lung, castaniu și doi ochi mari albaștri,  în jur de 25-30 de ani, cu un puternic accent est-european, care îmi amintea de o prietenă suceveancă ce îmi spunea mereu: „Oricât de bine am vorbi noi limba italiană, accentul moldovenesc ne va fi pecete oriunde am fi în lume și orice limbă am învăța!” Iar auzind-o pe domnișoara din fața mea, nu-i puteam da decât dreptate!

El, tânăr, aceeași vârstă, vizibil și indiscutabil de naționalitate diversă. După culoarea neagră a pielii l-aş încadra geo-fizic undeva prin centrul Africii!

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

Mână în mână,  vorbeau continuu amândoi, fiind singurele fețe zâmbitoare din autobuzul cu posomorâți dar ceea ce atrăgea atenția era privirea lui, felul în care își privea femeia de lângă el!

O privea fix, nu își lua ochii de pe chipul ei, iar felul în care își pironise privirile asupra ei, merita să fie înregistrat și folosit atunci când vrei să îi explici cuiva cum arată un om îndrăgostit! Nu mă mai săturam să mă uit la privirea aceea superbă, luminoasă, pasională, pierdută, de bărbat îndrăgostit care sorbea din ochi orice gest și orice cuvânt al femeii de lângă el, o privire strălucitoare de ziceai că tocmai descoperise arunci lumina vieții!

Toate femeile care am fost vreodată îndrăgostite,  recunoaștem privirea aceea, avem acel ceva specific nouă, femeilor, harul care ne ajută să recunoaștem imediat dragostea din fața noastră!

Toate știm să recunoaștem emoțiile astea, știm să recunoaștem mesajele astea pe care și le trimit doi oameni, sorbitul ăsta din ochi!

Dar oare simțim la fel de repede și de clar și atunci când este vorba despre noi? Nu știu dar eu vă doresc, doamnelor, să fiți privite măcar odată în viață de un bărbat, la fel cum era privită românca din autobuzul 90 de astăzi dimineață!

- Continuarea după publicitate -

O relație de dragoste, un parteneriat sau o căsătorie cu o persoană diversă din punct de vedere cultural, religios, de o altă naționalitate, rasă, poate fi o provocare unică și poate oferi, de asemenea, unele oportunități pentru dezvoltarea personală a cuplului.

Peste tot în lume există acest tip de relații, în unele state existând un procent mai mare, în altele, procentul este mai mic în functie de exigențele impuse de aspectul social, politic, religios sau cultural. Se pare că statele occidentale au mai mare deschidere spre a accepta căsătoria între parteneri diferiți din punct de vedere religios, cultural sau care aparțin unor rase diferite. De exemplu, Statele Unite au aproximativ 40% de astfel de căsătorii.

Cercetătorii au oferit explicații posibile pentru aceste tendințe în creștere:

  • Cuplurile au mai multe șanse de a se căsători în afara barierelor religioase, culturale, etnice, datorită globalizării și migrării tot mai accentuate la nivel mondial, etc.;
  • Cuplurile devin mai independente de familie, experimentând astfel de relații;
  • Imigranții oferă cunoștințe localnicilor despre cultura și religia lor, expunerea la aceste diferențe insuflând dorința de acceptare și de implementare de noi curente, noi perspective etc.;
  • Cuplurile interrasiale au o probabilitate crescută de a se căsători atunci când au un nivel de educație similar sau o perspectivă globală asupra lucrurilor, prejudicii rasiale limitate sau inexistente, nu țin cont de barierele lingvistice sau diferențele de culoare, diferențele culturale, de statut etc.

Cum putem gestiona diferențele în cadrul relatiilor interculturale:

- Continuarea după publicitate -
  • Cuplul care va crea și se va ghida după conceptul „noi” bazat pe prietenie, obiective comune, angajamente, etc. asigură reducerea stresului și contribuie la o perspectivă pe termen lung;
  • Partenerii vor privi diferențele ca pe puncte forte, și nu ca pe bariere în dezvoltarea și fericirea lor;
  • Asigurarea unei comunicări sincere bazate pe emoții și sentimente care va contribui, de asemenea, la ajustarea în jurul diferențelor și care va ajuta la găsirea sprijinului din partea celor din jur;
  • Stabilirea unor limite cu familiile de proveniență și comunitatea, pentru a reduce impactul prejudecăților și discriminării;
  • Acordarea de timp și spatiu familiilor pentru acceptarea unui partener de etnie, rasă, religie sau cultură diferită;
  • Respectul și toleranța față de regulile abitudinale de proveniență și față de dificultățile de adaptare la un mediu diferit, la norme și credințe diferite, pentru a construi un climat de întelegere și conexiune în cuplu.

Limba, obiceiurile și tradițiile, familia sau discriminarea sunt doar câteva dintre elementele care afectează în mod direct partenerii provenind din diferite părți ale lumii. Deși toate relațiile trec de regulă prin perioade de criză, în aceste cupluri un lucru este sigur: comunicarea și respectul tradițiilor celuilalt sunt fundamentale!