Ce povestește un român care s-a întors din Italia după 13 ani: „Apicultura din România nu se compară cu cea din Italia”

- Conținut sponsorizat -

Mihăiță Buțurcă este originar din județul Galați. 13 ani a muncit în Italia, unde, din întâmplare, a devenit apicultor, iar de 2 ani s-a întors în România unde a pus pe roate o afacere cu stupi de albine. Condițiile nu sunt însă nici pe departe ca afară iar principala caracteristică a creșterii albinelor este mobilitatea. Lipsa drumurilor de la noi, din țară, fac practicarea acestei meserii mult mai grea, crede Mihăiță Buțurcă. „Visul meu e să ajung la 300 de stupi” spune gălățeanul care susține că practică adevărata agricultură ecologică.

„Visam să plec afară crezând că umblă câinii cu colaci în coadă. În 2003, am plecat în Italia, cu 700 de euro în buzunar. Am tras zi şi noapte să-mi fac un nume şi să fiu respectat, dar nu-mi pare rău.” declară Mihăiță Buțurcă într-un amplu interviu pentru publicația Viața Liberă.

Mihăiță Buțurcă. Foto: Viața Liberă

După mai multe locuri de muncă în Italia, românul a ajuns să practice apicultura dintr-o întâmplare

„La patronul respectiv mă duceam de câteva ori pe săptămână, după ce terminam munca din ziua respectivă, ca să fac curăţenie în curte. Mai câştigam astfel 50-60 de euro pe lună. Când mi-a spus că are de văruit două apartamente, am acceptat. Întâmplarea a făcut ca muncitorul lui care se ocupa de stupi să plece. Când italianul m-am chemat să vorbim, l-am întrebat dacă iar se caliceşte la bani. Când am auzit că vrea să mă apuc de apicultură, i-am spus: Eşti nebun?! Lasă-mă-n pace cu «viaspa» ta!. M-a întrebat cât câştig şi mi-a promis salariu fix. La acel moment, aveam venit fluctuant. În următoarele zile, pentru că nu găseam de lucru, m-am gândit să mă duc câteva luni să văd cum este. Şi mi-a plăcut!”, a povestit gălăţeanul pentru sursa mai sus citată.

„De ce m-am întors acasă? Pământul! Lutul galben, cum zice românul. Visul meu a fost mereu să fac acelaşi lucru pe care l-am făcut în Italia, la Tîrgu Bujor: miere, polen crud şi uscat, propolis… toate cu eticheta mea personalizată, cu numele meu!”, a mărturisit Mihăiţă Buţurcă.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

„Apicultura din Italia nu se compară cu cea din România”, spune Mihăiţă Buţurcă

Un argument îl reprezintă specializările la care a avut ocazia să participe fără să plătească nimic: „Am fost în Argentina, într-o experienţă de lucru de două săptămâni. Am fost şi în Spania, şi în Franţa, totul pe banii statului italian, trimişi de statul italian să facem specializări în apicultură. Asociaţiile de apicultură au la dispoziţie aceste facilităţi. Nu ne duceam noi, că nu aveam timp, la câte cursuri de apicultură se făceau. Aveai transportul, cazarea şi masa asigurate de stat! Te duceai cu mâinile în buzunar! Erau schimburi de experienţă importante. Şi la noi la stupină au venit în schimb de experienţă apicultori din Germania, din Franţa.

Nu e ca aici, la noi, în România, unde te duci la Asociaţie, dai doi lei pe stup, şi mai departe nu primeşti nimic! În doi ani, nu am primit un e-mail, un mesaj, ceva! Măcar că s-a schimbat legea! În schimb, în Italia, cum se schimba ceva, primeam e-mail sau ne chema la instruire. Aveau interes să te specializeze! La noi nu-i interesează decât să-ţi ceară bani”, spune apicultorul.

Mihăiţă Buţurcă petrece mult timp studiind proprietăţile produselor apicole şi e dornic să-ţi povestească la ce sunt bune

„Am învăţat proprietăţile polenurilor şi ale mierii ca să-i explic omului. În afară veneau şi mă întrebau la ce e bun produsul respectiv. Aveam şi pliante, ca să citească omul. La noi nu a venit nimeni să mă întrebe, de pildă, la ce e bun polenul. Eşti stresat sau ai dureri de cap, faci o cură de polen! Polenul este antianemic, antidepresiv. Polenul poliflor este cel mai bun din punct de vedere calitativ. Şi mierea e calmantă, bună la circulaţie.

- Continuarea după publicitate -

Cea mai energetică este mierea de floarea soarelui. Colectez polenul şi îl păstrez crud, dar şi uscat, fac tinctură de propolis, iar pe viitor îmi doresc să amenajez o instalaţie cum e cea de tratament cu aerosoli, dar cu aer din stup. De asemenea, să mă extind cu masaj şi terapie cu venin de albine Nu îmi trebuie mulţi bani, ci doar să mă ajute cineva…”, spune gălăţeanul.

Mihăiță Buțurcă. Foto; Viața Liberă

Felicitat de primarul din Tîrgu Bujor

„Un exemplu rar, foarte bun şi demn de urmat! (din nefericire de foarte puţini). Un tânăr bujorean a plecat în Italia, a găsit de lucru la o stupină. 14 ani a muncit şi a deprins această dulce îndeletnicire, a câştigat bine, avea o viaţă lipsită de griji, dar a ales să se întoarcă în ţară. A pus în practică tot ce a învăţat acolo, a investit banii strânşi cu munca şi acum are propria afacere în domeniul apicol!

Este un model interesant, un român care s-a întors în ţară, care doreşte să se dezvolte aici. Dacă măcar 25 la sută dintre cei plecaţi ar reveni să dezvolte mici afaceri acasă, România ar fi altfel! Din păcate, foarte puţini se întorc şi foarte mulţi pleacă! Bravo Mihai, felicitări şi succes!”

- Continuarea după publicitate -

Puteți citi mai multe despre activitatea lui Mihăiță Buțurcă pe site-ul viața-liberă.ro.