Te întorci din străinătate și trebuie să îți schimbi pașaportul? Recomandări de la un specialist

- Conținut sponsorizat -

Cotidianul Bună ziua Brașov, a publicat un amplu articol în care reprezentanții Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (SPCEEPS) din Brașov, prezintă câteva lămuriri și sfaturi utile cetățenilor români din străinătate care se întorc în perioada concediilor de vară în țară, unde, mulți dintre ei, au nevoie de documente de călătorie și identitate noi.

Şeful Serviciului, Cristina Stuparu, atrage atenția asupra unor aspecte valabile pentru birourile de pe întreg teritoriul țării:

Atenţie la vestimentaţie şi la dosar!

Una dintre recomandările şefului de la „Paşapoarte” a fost ca, în momentul când merg la ghişeu pentru a-şi face un nou paşaport, cetăţenii să se îmbrace în haine de culoare închisă pentru a li se putea face poze. „Culorile deschise se confundă cu fundalul alb şi nu se ating parametri optimi pentru realizarea fotografiilor”, a explicat Stuparu.

De asemenea, ea le-a solicitat oamenilor să vină cu dosarul complet şi cu documentele în ordine, altfel riscă să piardă la ghişee mai mult timp decât ar fi normal sau să fie trimişi acasă. „La prezentarea la ghişeu, dacă este cazul, oamenii trebuie să aibă asupra lor vechile paşapoarte chiar dacă sunt expirate. Aşa se vor evita situaţiile în care se stă două ore în sala de aşteptare, iar când, în sfârşit, se intră în ghişeu, să nu putem prelua cererea pentru că persoana nu se prezintă cu paşaportul anterior.

- Continuarea după publicitate - UP SERVICE DESPĂGUBIRI

De asemenea, cetăţenii trebuie să ştie că au obligaţia de a prezenta şi certificatele de naştere pentru minorii care au peste 14 ani. Mai sunt persoane care ignoră acest lucru, iar noi nu putem primi dosarul”, a explicat Stuparu.

Rezervarea online

Şeful Serviciului Paşapoarte Braşov a precizat că în ultima perioadă s-au luat măsuri astfel încât oamenii să nu fie puşi în situaţia de a sta la coadă de la 4 sau 5 dimineaţa. De altfel, Stuparu consideră că aceste cozi sunt „nefondate”: „Încă se mai stă la coadă, dar nefondat. Oamenii s-au obişnuit să vină de la 5 dimineaţa, deşi nu mai este nevoie să vină aşa devreme. Noi preluăm acelaşi număr de solicitări, iar sistemul online, căruia îi sunt atribuite două ghişee, funcţionează foarte bine. Am reuşit foarte tare prin anumite măsuri să reducem termenul de preluare a unei cereri, spre exemplu, pe ghişeele online se preia o cerere în 7 minute, ceea ce înseamnă 68 de dosare în 8 ore. Acest lucru încercăm să-l facem şi pe celelalte ghişee, care funcţionează pe bonuri”, a declarat şeful Serviciului Paşapoarte Braşov. Rezervarea online se poate face aici, pe platforma ePasapoarte.ro.

De altfel, pentru a se limita aglomeraţia din luna august, Stuparu a precizat că au fost luate mai multe măsuri, încă a recunoscut că „este imposibil să fie evitată total aglomeraţia, atâta timp cât cetăţenii din străinătate rezervă doar o lună pentru rezolvarea chestiunii paşapoartelor”.

Paşaportul temporar, gata în 14 zile

- Continuarea după publicitate -

Totodată, conducerea Serviciului Paşapoarte Braşov, a reamintit că potrivit noilor prevederi legale, intrate în vigoare din 20 iulie, termenul maxim de eliberare a paşapoartelor temporare (valabile 1 an) este de 14 zile (ca şi în cazul paşapoartelor electronice valabile 10 ani), nu de 3 zile, cât era până acum. „Pe termen lung, consider că aceasta este o măsură bună. Există şi o variantă în care paşaportul poate fi eliberat în trei zile, dar pentru motive obiective, cum sunt, cele familiale, de sănătate sau profesionale însă urgenţa va trebui justificată prin documente”, a precizat Stuparu.

O altă noutate este că în cazul familiilor divorţate, când unul dintre părinţi primeşte autoritatea asupra copilului, poate solicita emiterea paşaportului pentru minor, în baza unei ordonanţe preşedinţiale, care să fie executorie, condiţia fiind ca în document să se precizeze că părintele care are custodia poate solicita şi paşaport pentru copil. Până acum în legislaţie se prevedea că ordonanţa trebuie să fie definitivă.

V-ar mai putea interesa: